Вулин: Србија и даље хумана и одговорна у решавању мигрантске кризе

Председник Радне групе за решавање питања мешовитих миграционих токова Александар Вулин изјавио је да мигрантска криза, током које су кроз Србију прошле десетине хиљада људи, не сме да скрене пажњу са расељених и избеглих Срба са подручја бивше Југославије.

Србија је и даље хумана и одговорна у решавању мигрантске кризе. Ми смо показали, као јединствена земља на читавој мигрантској рути, да имамо систем који је у стању да брине о људима, да контролише њихово кретање, да сачува њихово људско достојанство, али и да води рачуна о грађанима наше земље и о нашем начину живота, истакао је министар одбране Алекснадар Вулин.

На отварању 14. радног састанка са градским и општинским повереницима за избеглице у хотелу "Гранд" на Копаонику, министар Вулин је на скупу подсетио да се од 2015. до 2018. године Србија нашла на удару мигрантске кризе и за све то време, кроз нашу земљу прошло је стотине хиљада људи и није било скоро ни једног инцидента.

"То говори о томе колико је Влада Србије била организована, али говори више од тога колико су грађани Србије хумани људи, људи широког срца који разумеју људску патњу. Председник тадашње Владе Србије Александар Вучић је донео одлуку о формирању мешовите Радне групе и на тај начин показао да је био један од првих европских лидера који је разумео каква је опасност у мигрантској кризи и како треба водити рачуна о људима који пролазе кроз Србију и како треба водити рачуна о својој земљи, али како треба водити рчуна и о свима другима", нагласио је Вулин. 

Према његовим речима, мигрантска криза није завршена, она јесте блажа него што је била, али, како је додао, без јединственог европског решења и јединственог европског става према миграцијама, нико не може да се избори са мигрантском кризом.

"Србија ће као и до сада наставити да се понаша хумано, организовано, Србија ће водити рачуна о сваком људском бићу коме је помоћ потребна, водећи рачуна и да се поштује закон и да се заштити наш начин живота. Желим да захвалим свим припадницима Комесаријата за избеглице који су несебично, током свих ових година, радили на збрињавању и чувању достојанства ових људи, што је управо оно што нас је разликовало од свих других земаља", оценио је Вулин додајући да је Србија те људе доживљавала као људе у невољи, а не као претњу и као муку.

Вулин је, такође, посебно нагласио да мигрантска криза не може и не сме да буде оправдање да заборавимо да још увек имамо више од 200.000 интерно расељених лица са КиМ, као и десетине хиљада избеглица са простора Хрватске и БиХ, свих оних људи који су, након грађанских ратова на простору СФРЈ, били принуђени да напусте своје домове, а још увек не могу да се изборе за своја основна људска права - право на имовину, глас и право на повратак.

Он је изразио захвалност Европској унији, која је за све ове године донирала више од 98 милиона долара, додајући да је од новца важније и то што су веровали у наш азилни систем, нашу државу и нашу организацију.

На скупу посвећеном имплементацији Регионалног стамбеног програма и тренутној ситуацију у области азила и миграција, Комесар за избеглице Србије Владимир Цуцић изразио је захвалност министру Вулину, пре свега као председнику Радне групе, додајући да Србија није формирала то тело, прошла би као низ других на путу који су прошли.

"У том времену и том моменту требало је имати поверења и у нека решења која смо ми предлагали, а која можда нису била толико уобичајена, а сада су постала пример праксе у целом свету. Александар Вулин је много тога прошао са нама, од водених топова и сузаваца на Хоргошу, са мојим колегиницама и колегама из Комесаријата и повереницима, који су у то време били једина снага која је била на границама, до Миратовца и разним притисцима којима смо били изложени, како би Србија прихватила различите предлоге", поручио је Цуцић.

Цуцић: Кроз РСП обезбеђен дом за 2.305 избеглица

Регионални стамбени пројекат (РСП) у Србији је један изванредан алат који је покренуо трајно решење питања избеглица у све четири земље у региону, а до сада је кроз тај пројекат обезбеђен дом за 2.305 избегличких породица, изјавио је Цуцић.

Истакао је да Србија треба да обезбеди највећи број решења у односу на земље у региону и додао да је тим пројектом планирано да се кров над главом обезбеди за нешто више од 7.000 избегличких породица.

"Ми смо од 2015. обезбедили дом за 2.305 породица. То је око 1.000 породица више од новембра прошле до новембра ове године", навео је Цуцић.

Према његовим речима, то нису једина решења која Србија обезбеђује да удоми избегличке породице, већ да постоје решења која се обезбеђују директним донаторским средствима, а у овој години је на тај начин дом добило око 500 породица, као и из средстава ЕУ кроз ИПА пројекте, преко којих је обезбеђено нешто више од 70 породица.

"Тако да ћемо годину завршити са неких 1.600 или 1.700 породица које су у овој години збринуте", рекао је Цуцић.

Каже да тим резултатима нису задовољни, јер су потребе далеко веће и истакао да су Комесаријат заједно са више од 120 локалних самоуправа највећи социјални градитељи.

"Има места за задовољство, али нема места за било какво опуштање. Следећа година мора да буде озбиљнија и да све што буде испод 2.000 решења неће бити нешто чиме ћемо бити задовољни, а нарочито не они који на то чекају 20 година", указао је Цуцић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи