Дуално образовање – пречица до обучених кадрова

Како до обучених кадрова који на посао неће чекати – тај модел изгледа зна Немачка, која је једна од најпознатијих земаља по дуалном образовању. Један од тренинг центара у Берлину обишли су премијерка Србије и министар просвете.

Теорија плус пракса за немачког ученика једнако је искуство, предност при запошљавању и зарада, за компаније – обучен радник, а за државу ставка за похвалу – ниска стопа незапослености младих.

Ђаци који су у систему дуалног образовања задовољни су и кажу да могу много да науче, а уз то, и да зараде. Тако се школују за 330 занимања. Сарадња државе, привредника и школе законом је регулисана већ 50 година.

И Немачка има проблем. Расте привреда, па расте и потреба за квалификованом радном снагом. Према подацима трговинске и индустријске коморе, свако треће место за приправника је упражњено.

"Ми имамо довољно пријављених, по 10-15 за сваку позицију, али мале и средње компаније имају тешкоће јер људе више занима академско образовање. Ипак, ово младе заиста доводи до посла", итиче Јирген Зибел из "Сименса".

На сличан начин ускоро ће до посла "Сименс" доводити и младе у Крагујевцу, где гради фабрику шинских возила.

"У овом тренутку се гради сличан тренинг центар у Крагујевцу за обуку великог броја људи који ће радити тамо. Само за немачке компаније постоји потреба за шест оваквих центара широм земље, то је велика инвестиција", наводи премијерка Ана Брнабић.

Држава већ сарађује са 600 компанија за школовање 32 занимања.

"Сада спремамо још 11, не само за потребе машинске индустрије, ИТ, већ грађевинарства, туризма, текстила, морамо да нађемо нове образовне моделе. На неке дуалне профиле јави се десет деце на једно место, за авијацију десет на један, за завариваче, што се сматрало да је непопуларно, на 600 места јавило се 960 ђака", каже министар просвете Младен Шарчевић.

У дуалном систему тренутно имамо 4.500 ђака, а од наредне године требало би да их буде 20–30.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво