УНС: У чије се име износе лажне оптужбе у Илустрованој политици?

Удружење новинара Србије (УНС) осудило је писање "Илустроване политике" у којем је новинарка Љиљана Смајловић оптужена за утицај на трајање бомбардовања Србије 1999. године и, пружајући јој пуну подршку, подсетило да су сличне оптужбе "у текстовима из Политикине куће 1999." претходиле убиству новинара Славка Ћурувије.

УНС "осуђује неистине изнете у тексту Горана Козића у Илустрованој политици да је "управо захваљујући утицају Љиљане Смајловић на Вашингтон пост бомбардовање Србије трајало много дуже него што је планирано".

Удружење подсећа да је Славко Ћурувија убијен након што је у Експрес политици 1999. године лажно оптужен да је тражио бомбардовање Србије, наводећи како "после скоро 20 година Горан Козић у недељнику Илустрована политика, који је у власништву државе, лажно, без доказа, оптужује Љиљану Смајловић за продужење бомбардовања СРЈ и истиче како за тврдње да је Ћурувију убио тадашњи режим нема доказа".

У саопштењу УНС изражава забринутост "јер из Политикине куће и 2018. године стижу поруке да су новинари Европљанина били издајници који су тражили НАТО бомбардовање и продужавали му трајање".

"Одатле је само корак до закључка да су и Ћурувија и Смајловић заслужили насилну смрт", оцењује УНС и нада се да суд из писања државног медија "неће закључити да Ћурувија не заслужује правду ни две деценије после хладнокрвног убиства за које су оптужени људи из врха Државне безбедности".

Истовремено, УНС пита "у чије се име износе овакве тврдње и оптужбе у Илустрованој политици чије пословање, због губитака, финансирају грађани Србије?"

Удружење новинара Србије поводом оптужби на рачун Љиљане Смајловић "једном пружа подршку Комисији за истраживање убистава новинара, чланици Комисије и председници Суда части УНС-а Љиљани Смајловић" и сматра их заслужним за напредак у решавању случајева убистава новинара, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи