Српски манастири славе Враче

Српска православна црква слави дан посвећен светитељима Козми и Дамјану који су били научени лекарској вештини и лечили народ. У Епархији рашко-призренској, манастири Зочиште у Метохији, Дубоки поток на северу Косова и Сопоћани надомак Новог Пазара, свечаре празник познат као Свети Врачи.

Црква у Зочишту једна је од 156 уништених светиња на Косову и Метохији у којој се после обнове свакодневно служе литургије. Познато је да су на поклоњење Светим врачима, којима је посвећена богомоља, долазили не само православци већ и припадници других вероисповести.

У Зочишту је на дан славе, пре десет година, враћен ћивот са деловима моштију Светих врача из манастира Сопоћани.

Подсетимо, живот је у задужбину Немањића која је под окриљем Унеска, склоњен с јесени 1999, када је братство Зочишта било протерано, а црква минирана. У подножју цркве је извор са водом лековитом за очи, отуда назив и манастира и места Зочиште.

Колашинци поносни на своју прошлост, данас славе у манастиру који симболизује јединство вере и народног живота у Дубоком потоку.

Најугледнију светињу Старог Колашина из 14. века народ назива и "Црква Свете руке", по реликвији која се ту чува од 1573. године.

Свечари се и у Сопоћанима, манастиру који је светско културно добро, где се укрштају цивилизацијске тековине византијског и западног света.

Основао га је пре 750 лета, над извором Рашке, српски краљ Урош Први. Унук Стефана Немање, родоначелника династије Немањића, која је Србијом владала више од два столећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи