У Србији је око 60 одсто Ромкиња у браку пре 18. године

У Србији има 6,8 одсто дечјих бракова у општој популацији, а код Рома 57 одсто. Зорана Михајловић је поручила да нема алтернативе када је у питању образовање, здравље и заштита права детета.

Потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић и директорка Уницефа у Србији Ређина де Доминикис потписале су у Београду меморандум о сарадњи који предвиђа заједнички рад на побољшању положаја деце и сузбијање дечјих бракова у ромској популацији.

У Србији има 6,8 одсто дечјих бракова у општој популацији, а код Рома 57 одсто – с тенденцијом пораста.

"Две жене су стале иза тог потписа. Меморандум предвиђа наш заједнички рад да деца и младе имају право детињство, да учинимо све да буду образованији, да се боримо против насиља и дечјих бракова. На томе смо већ радили, али ћемо уз овај меморандум радити још више", рекла је Михајловићева у Влади Србије.

Подсетила је да је ускоро Светски дан детета, 20. новембар, и додала да ће га Уницеф и Координационо тело за родну равноправност заједно обележити.

"Желимо да Србија буде пример осталим земљама у региону када говоримо о правима деце и начинима како се боримо против раних дечјих бракова којих има и у Србији, а посебно у ромској популацији", навела је Михајловићева.

Поручила је да нема алтернативе када је у питању образовање, здравље и заштита права детета.

"Да наша деца буду заштићена", рекла је потпредседница Владе и захвалила Уницефу на сарадњи.

Меморандум као област за сарадњу предвиђа борбу против дечјих и раних бракова и покретање Националне коалиције за борбу против те појаве, затим борбу против насиља над децом, социјално укључивање ромске деце и стварање могућности за укључивање младих, посебно девојчица и девојака, у дигиталне технологије.

Де Доминикис је рекла да меморандум потврђује заједничку посвећеност за унапређење положаја деце и младих у Србији, а посебно за девојке у ромској популацији.

"Прва област је решавање дечјих бракова као погубне праксе у Србији. У Србији је око 60 одсто Ромкиња у браку пре 18. године", рекла је званичница Уницефа.

Она каже да су оне углавном приморане да уђу у брак и да то има последице на цео њихов живот, пошто се тако повећава могућност да их супруг злоставља, и да зато мора да се много ради како би се сузбила та појава, смањило сиромаштво и повећало образовање.

"Рачунамо на лидерску подршку Михајловићеве како би се с тим изборили", рекла је Де Доминикис.

Напоменула је да је важна и социјална инклузија ромске деце, затим већи приступ књигама и образовању, ширење могућности за дигиталну писменост, приступ технологијама посебно када је реч о девојчицама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи