Здравство у шабачком крају до Великог рата

Почеци јавног здравства у Србији везују се за Шабац – град који је имао прву болницу, апотеку, рендген. У књизи "Здравство у шабачком крају до Великог рата" Предрага Тојића наводи се ко су први лекари који су развијали српску и шабачку медицину, организовали прве вакцинације и бањско лечење.

Чувен по свему напредном и новом, Шабац је још 1826. имао болницу о којој је писао Јоаким Вујић. До тада, болесне и рањенике лечили су видари, а први школовани лекар у Србији и Шапцу био је Јован Стејић, кога је ангажовао господар Јеврем.

Међу онима који су трајно остали у овом крају издваја се окружни физикус, доктор Антоније Гродер, који је у Шапцу службовао 42 године.

"Он је лично извео 98.000 и неколико стотина вакцинација у округу, а округ је био као данашњи Мачвански округ", каже приређивач књиге Предраг Тојић.

Спомен-плоча доктору Гродеру постављена је на згради Историјског архива у Шапцу, која је некада била прва окружна болница.

Књига доктора Педрага Тојића о здравству до Великог рата значајан је документ, јер Архив, кажу историчари, чува грађу тек од 1919. године.

Историчар Иван Досковић подсећа да је први рендген уређај на Балкану био у Шапцу, а донео га је 1899. године доктор Аврам Винавер.

У књизи аутор не заборавља ни прву жену лекара, докторку Драгу Љочић, ни доктора Михаила Дуњића који је своју имовину завештао Шапчанима, као ни књижевника Лазу Лазаревића.

Да је приреди одлучио је 2008. на годишњици примирја у Компјењу у Француској, у чијем коплексу до тада међу заставама савезника није било српске.

"Имао је ту част да као државни секретар у Министарству за дијаспору са нашим амбасадором, мојим имењаком Предрагом Симићем, будем службени део Србије који је вратио заставу", каже аутор.

Између корица ове вредне књиге, према речима рецензета, смештен је лек против заборава, прича о посвећености позиву и човеку, коју је аутор писао са великом пажњом, као некада, према пацијентима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво