Опортунитет као избор – мање гужви у судовима, више новца за хуманост

Уместо пресудом и затовором, судски спорови се у Србији све чешће завршавају споразумом о признању кривице и опортунитетом – око две хиљаде месечно.

Споразумним признањем кривице смањују се гужве у судовима и прикупља новац за хуманитарне сврхе.

Колико би тек људи куцало на врата Трећег основног тужилаштва у Београду, да се не прибегава одлагању кривичног гоњења.

Иван Марковић из Трећег основног јавног тужилаштва наводи да је од оснивања тог одељења 2014. године када је било 90 случајева, та цифра нарасла на око 1.800 случајева.

"Средства прикупљена на тај начин износила су негде око 10 милиона, сада је та цифра преко 50 милиона", наводи Марковић. Како истиче, и од једног и од другог института користи имају сви и учесници у поступку и сама држава.

Опортунитет служи да, за лакше кривично дело, тужилаштво одустане од гоњења. Окривљени, уплаћује новац у хуманитарне сврхе или прихвата друштвено користан рад. Чак кад је ухваћен са мањом количином дроге за личну употребу преступник казну може да замени лечењем.

Ко већ има досије, не може да користи опортунитет. Не примењује се ни у случају породичног насиља. Али, ако је преступник пред законом раније био чист, а примера ради, није намерно изазвао саобраћајну несрећу, тужилаштво гарантује да нигде неће ни писати да је кршио закон.

"Ако неко проведе 30, 40 или 50 година живота без икаквог контакта са полицијом и судом, онда је њему важно да након тог поступка он има одбачај кривичне пријаве, сматра се да тај поступак никад није ни покренут", напомиње председник Адвокатске коморе Београда Југослав Тинтор.

Уз опортунитет и споразуме о признању кривице, судијама остаје више времена за теже случајеве.

Иван Марковић наводи да у редовним околностима, кад дође кривична пријава, морају да се саслушају окривљени, оштећени, сведоци.

"Све то изискује новчана средства, позиве, трошкове за одбрану за адвокате, за учеснике поступка, ако треба неко вештачење да се изведе", додаје Марковић.

Како објашњава, на тај начин цео процес може да се заврши за 48 сати – пресуда буде правноснажна, поступак окончан са минималним трошковима, а максималним учинком на извршиоца кривичног дела.

Више од три милијарде динара слило се у државну касу

Из године у годину од опортунитета у буџет стиже све више новца. За седам година укупно 3.038.800.000 динара.

Новац се распоређује на основу конкурса. Тако је ове године 445 милиона динара подељено на 130 пројеката у здравству, школству, социјали. Клиници "Народни фронт" припало је десет милиона динара.

"Купили смо овај лапараскопски и хистероскопски стуб, пацијентима је омогућио да не само што ће се брже опоравити од операције, већ им је омогућио да мање чекају", наглашава лекар из "Народног фронта"

Ефекат би, кажу адвокати, био још већи, да постоји обавезујуће упуство на основу којег би тужиоци предлагали опортунитет, односно договор по истим правилима у целој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара