Стогодишња хаубица у центру Војвода Степе

Село Војвода Степа је једно од неколико села у Банату које су направили добровољци Првог светског рата. Њихови потомци чувају сећање на претке, а у центру села постављена је хаубица стара стотину година.

Милан Поповић има 88 година, а његов отац Владимир био је у армији којом је командовао војвода Степа Степановић. И један је од 397 добровољаца који је за заслуге у рату добио земљу и право да гради кућу у данашњем селу Војвода Степа.

"И онда су људи правили куће од земље, набијали. Набијача, како би рекли. И полако, један по један правило се то. За неколико година су скоро сви направили куће и није било патоса, паркета, сијалице ни ништа. Било нас je доста dеце, радило се, мучили се", каже Милан Поповић.

Спомен комплекс у центру села посвећен оснивачима насеља добио је поклон од Војног музеја у Београду.

"Карактеристика овог топа да је произведен тачно пре сто година, 1918. године, да је ремонтован 1943. у току Другог светског рата и да је учествовао у ослобађању Београда 1944. године", објашњава Бранко Савић, председник Удружења ратних добровољца 1912-1918.

Степа Степановић је симбол правичности, каже глумац Лепомир Ивковић уз причу о војводиној првој пензији.

"Војвода Степа је веровали или не, прекорио поштара, прекорио Владу тада. Зашто толико велике пензије даје и наредио да се његова пензија преполови", наводи Лепомир Ивковић.

У средњем Банату добровољци су између два рата основали четири села: Александрово, Банатско Карађорђево, Војвода Степу и Банатско Вишњићево.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво