СПЦ: Српска црква неће признати украјинске расколнике

Свети архијерејски сабор СПЦ саопштио је да је неутемељена одлука Цариградске патријарашије о аутокефалности украјинске цркве, а "одлука о рехабилитацији расколничких групација неприхватљива", те их стога, како се наводи, Српска православна црква неће признати.

На дводневној седници Сабора, одржаној 6. и 7. новембра, архијереји СПЦ су закључили да је Цариградска патријаршија донела канонски неутемељену одлуку да рехабилитује и за епископе призна двојицу вођа расколничких групација у Украјини, Филарета Денисенка и Макарија Малетича, заједно са њиховим епископатом и клиром.

Наводи се да је Филарет својевремено канонски лишен чина, а потом искључен из црквене заједнице и подвргнут анатеми, а Макарије је, кажу, "ионако лишен апостолског прејемства као духовни изданак секте такозваних самосветих".

Због тога, истиче се, Свети архијерејски сабор ту одлуку цариградског Синода сматра необавезујућом за Српску православну цркву.

"Сабор не признаје наведене личности и њихове следбенике за православне епископе и клирике и, следствено, не прихвата литургијско и канонско општење са њима и њиховим присталицама", наводи се у саопштењу.

Сабор предлаже Цариградској патријаршији и свим осталим помесним аутокефалним православним црквама да питање аутокефалије и питање православне дијаспоре што скорије размотре на свеправославном сабору, како би се потврдили и оснажили саборност и јединство и убудуће избегла искушења као што је ово кроз које сада пролази свето православље.

Наводи се и да су о овом саборском ставу званично обавештене све православне цркве, од Цариградске и Московске патријаршије.

Иначе, овогодишње дводневно ванредно заседање Сабора било је посвећено трима главним темама – стању на Косову и у Метохији, унапређењу школства и просвете у СПЦ и црквеној кризи у Украјини после најновијих одлука Цариградске патријаршије.

Подсећа се да је своје виђење стања на Косову и Метохији, као и перспективу борбе за очување те, како се наводи, "мученичке српске покрајине у саставу Србије у условима непрестаних провокација вођства лажне државе и сталних притисака великих западних сила", Сабор предочио јавности посебним саопштењем.

Што се тиче унапређења школства и просвете у СПЦ, наводи се да је јавност о томе мање-више већ упозната.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво