"Златни индекс" ФПН-а – сведочанство једног времена

На Факултету политичких наука представљена је монографија "Златни индекс" генерације која је факултет уписала 1967/1968. године. То је, кажу, њихов допринос јубилеју факултета који прославља пет деценија од оснивања.

Аутори наводе да је монографија лично и друштвено сведочанство времена у коме су студирали. Факултет су, кажу уписали у једној, а пензију дочекали у четвртој по реду држави. Од СФРЈ до Србије стасала је генерација истакнутих дипломата, новинара, професора, стручњака које ће, верују, памтити поколења.

Међу њима је и један од омиљених професора на ФПН-у Чедомир Чупић. Као уредник монографије верује да је она богат материјал за све садашње и будуће генерације јер из ње могу да науче како се обавља професија и шта у професији значи позив.

"Поносан сам што припадам овој генерацији јер није направила само стручњаке већ људе који су уградили у себе вредносни систем морал и културу. На неки начи спојили су две моћи – моћ сазнања и моћ савести", рекао је Чупић.

Додаје и да су његове колеге озбиљно прихватиле студије и остали верни професији и професионализму.

Од врсних професора који су били са друге стране катедре у то време, издвајају Ратка Божовића. Осврнуо се на генерацију која је студије започела у време великих студентских протеста.

"Ја сам застао и запитао се да ли се ја добро сећам, да ли је моја перцепција добра и могу ли одговорити задатку да у монографији пишем о овој генерацији. Касније ми се учинило када сам вратио филм уназад, да сам могао написати књигу. Мислим да би уз златни индекс који је у наслову могло да стоји и – златне личности. Не знам ни за једну особу која се јавно обрукала. Дошле су неке новије генерације у којима су моји студенти, који су са становишта оног што морају бити – критичари власти, система, наших живота, они су такви полтрони и срамота", навео је Божовић.

О вредносном систему генерације говорио је и рецензент књиге, професор ФПН-а Веселин Кљајић.

"Ова књига је огледало и запис времена, за незаборав не само будућих већ и свих осталих генерација које су изгубиле идоле и вредносне системе. Ова генерација је једна од оних које су успоставиле меру вредности за будућа покољења. Надам се да ће овај златни индекс бити подстицај да крену вашим стопама, можда не по успешности јер сте једна од најуспешнијих, али макар по томе што ће подсетити на једну тешку реч, а то је континуитет. Ја се надам да неће бити непознаница свима нама који смо дошли после", рекао је Кљајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво