Јанковић: Старење није проблем, већ цивилизацијско достигнуће

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествује на међународној експертској конференцији о људским правима старијих, посвећеној новим изазовима и могућностима које доноси технолошки развој, која се данас и сутра одржава у Бечу.

Главне теме конференције су сагледавање утицаја роботике и аутоматизације на људска права старијих, као и могућности за унапређење положаја старијих особа уз дигитализацију, првенствено кроз веће социјално и економско укључивање у заједницу и целоживотно образовање. Конференцију је отворила министарка за рад, социјална питања, здравље и заштиту потрошача Аустрије Беате Хартингер-Клајн, наводи се у саопштењу Канцеларије поверенице.

 

Учествујући на панелу о правном оквиру, повереница је нагласила да се у јавном дискурсу мора променити доминанти приступ о старењу као проблему, а не као највећем цивилизацијском достигнућу и навела да се у Републици Србији посебно ради на промоцији људских права старијих, заједно са организацијама цивилног друштва.

Треба користити предности савремених канала комуникације за промовисање и разумевање права старијих на достојанствен живот и пуну равноправност, посебно када се ради о младим људима које треба више укључити у ову тему, истакла је Јанковићева.

Повереник за заштиту равноправности је томе посебно посвећен и последње три године организује велики број активности за промовисање међугенерацијске солидарности, заједно са нашим Панелом младих - истеривачима дискриминације.

Јанковићева је додала да савремена технологија може знатно поправити квалитет живота старијих особа и да је зато неопходно креирати обуке за коришћење рачунара и мобилних уређаја, уз истовремено развијање онлајн услуга и апликација прилагођених старијима и њиховим потребама.

Конференцији, коју је организовало Савезно министарство за рад, социјална питања, здравље и заштиту потрошача Аустрије, присуствује је око сто учесника из целог света, међу којима су и Роза Корнфелд Мат, независна експерткиња УН за људска права старијих и Марија Луз Мелон из Аргентине, представници међународних и националних организација, политике, јавне управе, цивилног сектора и науке.

Поред поверенице, конференцији су присуствовали и представници Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић и Милутин Врачевић, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво