Кад дрога отме најлепше године

Пре неколико дана на Војно-медицинској академији у Београду преминула је петнаестогодишња девојцица, која је претходно на кућној журки у Аранђеловцу узела таблету екстазија. Зато стручњаци још једном упозоравају да само једна таблета и прво конзумирање дроге може да изазове смрт.

Нема теже битке од оне против дроге. Све тешкоће и скривене замке у тој борби најбоље знају излечени наркомани. Зато, они најпре могу да помогну онима који су ту борбу тек започели. Арсен је више од деценију "чист", а живот му данас испуњавају породица и рад са онима који се лече од зависности.

"Кад сам почео да осећам физичке проблеме и недостатак финансија, који те гурају да тражиш новац на било какав начин, кад је то почело да изазива одбијање породице, друштва, девојке која је схватила о чему се ради и која је почела да се отклања од мене, почео сам да увиђам да је то једна пропаст, никакав живот, туга у сваком смислу", прича Арсен Боројевић из Центра Рето – има наде.

Тужан је био и Игоров пут – од спортисте и доброг ученика до наркомана. Марихуану је пробао већ са 14, а хероин са 16 година. Дрога му је, каже, узела најлепше године. Зато своје лоше искуство већ 13 година дели са ученицима широм земље.

"Углавном смо се кретали ноћу, потпуно сакривени од неког нормалног света и то иде неколико година. Човек има неку лажну слику, међутим, како време пролази, то доноси последице и онда зароби особу", каже Игор Ћирић.

Млади све раније пробају дрогу, а дилери за године не питају. Већ са 12 година пробају марихуану, а врло брзо и друге психоактивне супстанце. Само у протеклих неколико месеци троје тинејџера је умрло од предозирања синтетичким дрогама, које су тренутно најпопуларније међу младима.

"Оно што млади морају да схвате је да се те дроге праве у неусловним условима, да никада не знају да ли у једној таблети ектазија има 25 милиграма те супстанце или 125 милиграма и да нису свесни да могу са једном таблетом да доведу свој живот у питање", објашњава Ламбе Ђорелијевски из детективске агенције Протекта.

Најчешће се дрога први пут проба у друштву, на журкама, повремено, уз изговор само још овај пут, а онда почиње зависност. Проблем је и што се до дроге долази лако, а цена једне таблете кошта мање од једног пића.

"Треба радити у оба правца – у смањењу потражње, значи превенцијом са младима, учити их да дроге доносе штету опасност, разне друге болести, не само зависност. С друге стране, треба радити и на смањењу понуде – водити борбу на свим нивоима, од границе, преко полиције, тужилаштва и судства против оних који производе дрогу и који је продају", истиче Ђорелијевски.

Од предозирања наркотицима у САД дневно умре око 200 људи, а само прошле године у тој земљи од предозирања опијатима умрло је више од 72.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи