Лекције мајстора чајне церемоније

У оквиру мастер порограма Културе у дијалогу Филолошког факултета студентима се често представљају инострани предавачи који упознају академце са културом и обичајима земље из које долазе. Гошћа из Токија Кацујо Јошида показала је професорима и студентима како изгледа чајна церемонија у Јапану.

Вештина припремања чаја учи се најмање десет година. Мастор чајне церемоније мора да има посебну собу, прибор и кимоно. Свечаност на Филолошком факултету била је у знаку јесени, у складу са годишњим добом.

"Чајна церемонија је део јапанске културе, али од самог конзумирања чаја и традиционалних колача који се послужују важнији је духовни приступ. Обишла сам више од 50 земаља у свету и циљ ми је да ширим мир и пријатељство", прича Кацујо Јошида, мајстор чајне церемоније.

Милица је пре две деценије, на студијама у Јапану, упознала Кацујо.

"Ови сусрети су од непроцењиве вредности и за студенте и за професоре. Јако ретко имамо прилику да се сусретнемо са јапанском културом и јако ретко мајстори ових вештина чајних церемонија, калиграфије, икебане долазе у Србију", рекла је доценткиња Милица Јотов са Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Студије на Филолошком факултету пре свега пружају културолошку разноврсност, кажу професори.

"Сваки од ових програма којр ми организујемо, било да су у питању предавања по позиву наших угледних колега из иностранства или да су у питању оваква дешавања која шире наше културолошке хоризонте, или да је едукација у области језика, књижевности или неког другог облика културе, проширују наше хоризонте, омогућавају нашим студентима да спознају културолошке посебности", рекла је руководилац мастер програма Културе у дијалогу проф. Александра Вранеш.

А чајној церемонији осим наших академаца, присуствовали су и студенти из иностранства који похађају мастер програм Културе у дијалогу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво