Министарство културе осуђује карикатуру у листу "Данас"

Министарство културе и информисања оценило је да су насловна страна дневног листа "Данас" и карикатура Предрага Кораксића Коракса крајње непримерени. На тај начин се директно или индиректно ставља у неприхватљив и морално недопустив контекст председник Србије Александар Вучић, као и посланици Народне скупштине Александар Мартиновић и Владимир Орлић, са највећим ратним злочинцима Другог светског рата, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Министарство културе је осудило идеју дневног листа Данас којом се доводи у питање достојанство председника Србије и посланика Народне скупштине, наводи се у саопштењу.

"Напомињемо да та увредљивост долази у тренутку када и председник државе и Влада Републике Србије дају велики допринос медијским реформама које су у току", наводи се у саопштењу Министарства.

Истиче се да ће Министарство "увек подржавати слободу медија и говора, добронамерну критику и изношење другачијег мишљења, што су и основни постулати демократије, али ће и увек осуђивати сваки чин који није у складу са кодексом и моралним нормама цивилизованог друштва".

Министарство додаје да "уједно сматра да је када је реч о насловним странама, карикатурама и сатири, неопходно имати меру и достојанство, што у овом случају дневни лист Данас није испоштовао".

Председник Србије Александар Вучић раније је прокоментарисао насловну страну на којој је у карикатури доведен у везу с нацистичким вођом Адолфом Хитлером, оцењујући да то говори о степену слобода у земљи, али и да његове политичке противнике највише нервирају успеси Србије.

"То је демократија у Србији, то је најважније да постоји, или што би они рекли – диктатура на нивоу у којој председника поредите са Хитлером", рекао је Вучић.

Потпредседник Главног одбора СНС-а Милош Вучевић оценио је да су, како каже, "наручиоци насловнице", у које убраја Ђиласа, Пајтића, Јеремића, Јанковића, Обрадовића... и "њихове финансијере" Шолака, Мишковића и остале, називајући их "друштвеним и моралним талогом Србије", сада прешли сваку границу достојанства и пристојности.

На насловницу Данаса реаговао је и Покрет социјалиста. Истичу да је она увреда за све жртве нациста, а "срамота оних који су је направили и штампали".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи