Све спремно за "Век победника" – почаст прецима и приказ способности војске

Србија ће стогодишњицу победе у Првом светском рату обележити сутра великом војном вежбом "Век победника". Реч је о једној од највећих војних вежби у региону у којој ће учествовати 8.000 припадника Војске Србије са око 645 борбених система. Све је спремно, а старешине и војници су изузетно посвећени задацима, каже за РТС генерал-мајор Илија Тодоров. Пренос вежбе на РТС-у.

Истовремено на десет локација изводиће се планске, вежбовне и борбене активности на којима ће учествовати 100 тенкова, 100 оклопних борбених возила, 100 артиљеријских и ракетних система, како земаљских тако и ПВО.

Начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Илија Тодоров, рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је све спремно за вежбу. Најавио је да ће она бити ефектна, јединствена и једна од највећих још од времена ЈНА.

Тодоров истиче да је реч о комплексној вежби, заснованој на одлуци председника Републике и врховног команданта која ће се спровести уз смернице министра одбране и уз наређења из Генералштаба.

"Копнена војска садејствује са ваздушним снагама на десет локација широм Србије", каже Тодоров.

Додаје да је тај начин обележавања годишњице Првог светског рата изабран да би се одало признање прецима који су извојевали победе у том војном сукобу.

Како истиче, истовремено ће бити приказана способност војске да одговори ризицима, изазовима и претњама.

"Залажемо се за мир и то ће бити видљиво на вежбама", поручује Тодоров.

Наводи да лично може да потврди да су старешине и војници посвећени задатку и да се то могло видети током свих припрема.

Поздравио је све припаднике војске који ових дана вежбају на терену, али и око 200 радника РТС-а који помажу.

РТС ће преносити војну вежбу. Специјални програм почиње ујутру у 8.15, а репортери ће бити од Титела до Пештера, на свих десет позиција са Војском, како на земљи, тако и у ваздуху. Догађај ће снимати 70 камера.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 09. нов 2018, 16:43) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje Generalštabu VS??

Da dođe do rata na teritoriji Srbije i R.Srpske......dali bi morala kompletna rezerva da se mobilise???Posto znamo svi odgovor....Kada ce te izvrsiti smotru rezervnog sastava??????

(петак, 09. нов 2018, 14:34) - anonymous [нерегистровани]

Srpske Zemlje

SRBI su izgubili preko 2 miliona zivota u 20 vijeku i bili na strani pobjednika i pravde ali smo na kraju ispali gubitnici i od zrtve nas proglasavaju “genocidnim”

(петак, 09. нов 2018, 10:43) - anonymous [нерегистровани]

Srecno vojsko!

Za cast i zastitu majke Srbije!