Све спремно за "Век победника" – почаст прецима и приказ способности војске

Србија ће стогодишњицу победе у Првом светском рату обележити сутра великом војном вежбом "Век победника". Реч је о једној од највећих војних вежби у региону у којој ће учествовати 8.000 припадника Војске Србије са око 645 борбених система. Све је спремно, а старешине и војници су изузетно посвећени задацима, каже за РТС генерал-мајор Илија Тодоров. Пренос вежбе на РТС-у.

Истовремено на десет локација изводиће се планске, вежбовне и борбене активности на којима ће учествовати 100 тенкова, 100 оклопних борбених возила, 100 артиљеријских и ракетних система, како земаљских тако и ПВО.

Начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Илија Тодоров, рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је све спремно за вежбу. Најавио је да ће она бити ефектна, јединствена и једна од највећих још од времена ЈНА.

Тодоров истиче да је реч о комплексној вежби, заснованој на одлуци председника Републике и врховног команданта која ће се спровести уз смернице министра одбране и уз наређења из Генералштаба.

"Копнена војска садејствује са ваздушним снагама на десет локација широм Србије", каже Тодоров.

Додаје да је тај начин обележавања годишњице Првог светског рата изабран да би се одало признање прецима који су извојевали победе у том војном сукобу.

Како истиче, истовремено ће бити приказана способност војске да одговори ризицима, изазовима и претњама.

"Залажемо се за мир и то ће бити видљиво на вежбама", поручује Тодоров.

Наводи да лично може да потврди да су старешине и војници посвећени задатку и да се то могло видети током свих припрема.

Поздравио је све припаднике војске који ових дана вежбају на терену, али и око 200 радника РТС-а који помажу.

РТС ће преносити војну вежбу. Специјални програм почиње ујутру у 8.15, а репортери ће бити од Титела до Пештера, на свих десет позиција са Војском, како на земљи, тако и у ваздуху. Догађај ће снимати 70 камера.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво