Вулин: Све спремно за вежбу "Век победника"

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је Војска Србије је у потпуности спремна за велику вежбу са бојевим гађањем "Век победника 1918-2018" и да се све припреме приводе крају.

Данашњу припрему за вежбу извели су припадници Прве бригаде Копнене војске у оквиру припрема за здружену тактичку вежбу "Век победника 1918-2018" која ће 10. новембра 2018. године бити одржана у част обележавања стогодишњице победе у Великом рату.

Како је навео Вулин, тенкисти Прве бригаде Копнене војске демонстрирали су како изгледа када је тенковски батаљон у маршу.

"Све што радимо, радимо у реалном времену и реалним условима, баш као што би ова јединица то радила у случају рата. Наши тенкисти имају веома запажено место и у нашој војсци и у вежби ''Век победника', где ће учествовати 100 тенкова са пуним посадама без позивања резерве, већ искључиво од наших снага", указао је Вулин.

"Сви су спремни и организовани, морал је на веома високом нивоу, техника је апсолутно исправна – све што је потребно да покажемо колико је наша војска сигурна, снажна и колико можемо да се ослонимо на њу", закључио је министар.

Командант тенковског батаљона потпуковник Борислав Крњајић нагласио је да су тенкисти Прве бригаде добили част да учествују на предстојећој вежби.

"Циљ данашњег приказа је да се тенковски батаљон оспособи за реализацију марша у условима равничарског предела како би јединица била спремна да одговори на евентуалне изазове, ризике и претње по безбедност Републике Србије", рекао је Крњајић.

Приказу су присуствовали су и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић, командант Копнене Војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и командант Прве бригаде Копнене Војске бригадни генерал Жељко Петровић.

Припреме за велику војну вежбу обављене су и на полигону у Боровцу код Бујановца. Војници четврте бригаде Центра за обуку јединица за мултинационалне операције и чете трећег батаљона војне полиције изводили су противтерористичку операцију.

Вежба "Век победника 1918-2018" одржава се у част обележавања стогодишњице победе у Првом светском рату и изводи истовремено на 10 локација по теми "Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије".

Око 8.000 припадника на више од 600 борбених система и 24 ваздухоплова учествоваће у вежби и приказати ниво своје оперативне оспособљености.

Током вежбе ће, како је планирано, бити утрошено 103 тоне убојних средстава.

број коментара 0 Пошаљи коментар