Грађани помогли породици хероја са Кошара

Шесточлана породица Попов из Бачког Градишта уселила се у кућу реновирану средствима грађана из целе Србије. На иницијативу Удружења грађана Новог Сада и након емитовања прилога у Дневнику РТС-а, сакупљено је 1,2 милиона динара за обнову куће.

У трошној кући са кровом који прокишњава и у само једној просторији, без икаквих примања, од недовољне социјалне помоћи, живела је породица Попов. Са дограђених 50 квадратних метара, кућа данас изгледа потпуно другачије.

"Тотално је друкчије, ово је сасвим ново. Презадовољни смо", рекао је Живко Попов.

Нова кућа, али финансијска ситуација стара. Одликовани херој са Кошара, два пута рањен у рату, радио је тешке физичке послове, након чега је доживео инфаркт. Тада му је оштећено 30 одсто срца.

Није радно способан, а од 2006. године чека инвалидску пензију.

"Живимо само од те социјалне помоћи, која је у суштини мала. Добијамо 18.000 динара, а лекови су 11.000", каже Живко.

Лекове му купују другови са ратишта. Има уграђена два стента, а да би преживео треба да угради још два.

У новој кући им је мало лакше, јер сада имају условно купатило, нову кухињу и свако свој кревет.

Горан Бајшански из Удружење грађана "Нови Сад" каже да је Живко њихов херој.

"И он је у својој младости, док је служио војни рок, бранио наш народ и бранио нашу Србију. Србија га је с једне стране одликовала, а мислим да смо ми као народ дужни да му вратимо тај један мали гест", истиче Бојшански.

Поред новца, грађани су донирали кућне апарате и три козе, а чувени хуманитарац, столар Миле, направио им је кревете.

"То је оно што нам треба, да не гледамо како нам комшија пропада, него да се укључимо и што више помажемо", каже столар Миле Јурковић.

Милица, Тамара, Јелена и Лазар данас су имали највише гостију до сада, а другари из школе помогли су обнову куће. Лекција коју су данас научили остаје домаћи задатак за државу која ратном хероју, кога је сама одликовала, не може да обезбеди редовна примања.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво