СПЦ није за замрзнути конфликт на КиМ, забринутост због разграничења

Српска православна црква не подржава замрзнути конфликт на Косову и Метохији и залаже се за наставак дијалога али, како је саопштио Свети Архијерејски Сабор СПЦ, изражава забринутост да се "под видом наводног разграничења између Срба и Албанаца намеће могућност одвајања дела КиМ из састава Србије".

У саопштењу са ванредног заседања, Свети Архијерејски Сабор СПЦ поновио је да се суверенитет и интегрирет Србије на Косову и Метохији, ни по коју цену не може довести под знак питања и апеловао на државне представнике Србије да уместо на тражењу што бржег споразума са Приштином, више пажње посвете изградњи државне и национане платформе у чијој би припреми учествовали сви релевантни друштвени чиниоци.

"На тај начин би се чували основни интереси нашег народа и повратило би се поверење свих кључних друштвених фактора у земљи. Истовремено би требало радити и на изградњи поверења и разумевања са косовским Албанцима", наводе епископи на челу са патријархом Иринејем.

За СПЦ, како се истиче, Косово и Метохија никада није било, нити може бити само политичко питање за чије решавања монопол имају искључиво државни органи.

"За нас је питање КиМ, кроз сву нашу историју и данас, пре свега питање опстанка нашег свештенства, монаштва, верног народа и нарочито наших древних светиња без којих не бисмо били оно што јесмо", поручили су епископи СПЦ, изражавајући подршку владики Теодосију, свештенству, монаштву и верном народу Епархије рашко-призренске и њиховим напорима да остану и опстану на изворишту српске духовности и идентитета.

"Обавеза Сабора и целе Цркве према КиМ је данас већа јер се земља налази пред све јачим међународним притисцима да се одрекне Косова и Метохије, или да кроз директно признање или прећутном сагласношћу Косово добије столицу у УН или одрицање Србије од њега под било којом формом, заувек би укинуло свако историјско право Србије на овим просторима српске духовности и државности", додаје се у саопштењу.

"Посебно забрињава што се под видом наводног разграничења између Срба и Албанаца намеће могућност одвајања ако не целог онда највећег и најважнијег дела КиМ из састава Србије и његово признање као дела независног Косова или такозване Велике Албаније", наводи се у саопштењу СПЦ.

Епископи су навели да би последице овакве одлуке биле трагичне за опстанак нашег народа и насих светиња јер би у том случају већина Срба остала без адекватне заштите и безбедности због чега би били принуђени на исељаване са својих историјских простора.

На тај начин би дошло до брисања свх трагова српског историјског постојања. Идеја такозване поделе уноси велики немир и забринутост међу наше вернике и не ужива подршку највећег броја грађана Србије уопште, наводи се у саопштењу.

Они наводе да систематско избегавање преузетих обавеза везаних за Заједницу српских општина и других споразума из Бриселског дијалога само потврђује да би у датим околностима било веома тешко наћи дугорочно решење.

"То свакако значи да наша Црква не подржава замрзнути конфликт већ штавише подстичемо наставак једног отвореног, али пажљиво вођеног дијалога који би у први план ставио заштиту људских и верских права, унапређење владавине права, јачању правне сигурности и ефикаснију заштиту угрожене духовне и културне баштине које не би зависило од самовоље Приштине", оценили су епископи СПЦ.

Они су навели да је тешко говорити о било каквом даљем дијалогу без стварања услова за повратак расељених и њихове имовне. Одустајање од тог захтева значило би прихватање послератног етничког чишћења.

"Без тих предуслова немогуће је говорити о трајнијем решењу пробелма на КиМ. Зато је постављање исхитрених рокова и поред крајње неповољних услова на терену и комплексне ситуације у ЕУ, без икаквог оправдања. Државност Србије од почетка је била нераскидиво повезана са духовном традицијом наше цркве као кључног фактора нашег индентитета кроз историју, наводи се на крају саопштења.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво