Преквалификацијом до посла

Више од сто врста преквалификација организовано широм Србије како би се незапослени оспособили за различита занимања, од кувара до сервисера рачунара. Највећи део обуке, у организацији Националне службе за запошљавање, представља практични рад.

Национална служба запошљавања организовала је широм републике више од сто врста преквалификација, а само у Београду незапослени ће се оспособити за 20 различитих занимања, од баштована и кувара, до сервисера рачунара и сертификованих администратора за Мајкрософт.

У електронском пословању објашњава се како радити продају преко интернета а обухвата и електронско банкарство, интернет маркетинг и управљање рачунарским пројектима који обједињују више послова у једном предузећу.

Обука траје 240 часова, а предуслов за учеснике био је да имају најмање вишу школу, да знају енглески језик и раде на рачунару. Пријавило се 120 а примљено је 20 кандидата.

Маријан Бјелајац каже да је обука конципирана тако да после теоријског дела, следе вежбе а могућност вежбања постоји и код куће.

Успешност обуке мери се бројем запослених

Обука је тек почела, али предавачи истичу да су задовољни радом полазника и наводе где они могу, са том дипломом, и стеченим знањем, да нађу посао.

Будимир Пуљевић, инжењер електротехнике сматра да ће банке, које су у Србији највише напредовале у електронском пословању бити места могућег запошљавања за оне који заврше обуку.

Све обуке у Националној служби запошљавања су бесплатне, а успешност обуке мери се бројем оних који после тога нађу посао.

"Обично је то у просеку у односу на све обуке које радимо 30 одсто запошљавања. Код неких обука буде и већи проценат", каже Снежана Марковић из Националне службе запошљавања.

Највише пажње поклања се практичном делу па тако обуке за најједноставнија занимања трају 80 сати, а занимљиво је да најдуже траје обука за пекаре, врло тражене на тржишту рада - чак 450 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво