Лекари против допунског рада

Представници Лекарске коморе Србије, Српског лекарског друштва и Синдиката лекара и фармацеута сматрају да је увођење допунског рада у државним здравстевним установама и оштрих санкција за лекаре који буду недозвољено радили у приватним ординацијама, противуставно.

Удружење лекара оцењује да се увођењем допунског рада у државним здравстевним установама и оштрих санкција за лекаре који буду недозвољено радили у приватним ординацијама крши Закон о раду, угрожавају рад здравствене службе и права лекара и пацијената.  

По закону, лекар који је у државном сектору ангажован осам сати, од четвртка не може додатно да ради и код приватника. Једино, уколико то жели, а дозволе му и директор и надлежно министарство, може да подели своје радно време и тако буде ангажован у приватној пракси.

Додатно, до трећине радног времена може да ради у својој или некој другој државној здравственој установи.

Удружење лекара сматра да је доношење таквог прописа штетно за 28.500 лекара и да ће то урушити приватни сектор.

"Лекари који се определе да део рада обављају у приватном сектору, биће лекари другог реда јер ће радити у установама које су дискриминисане и маргинализоване", сматра председник Српског лекарског друштва Војкан Станић.

Угрожено право и пацијената 

Већина лекара сматра да је тиме угрожено и право пацијената на слободан избор лекара и установе у којој желе да се лече.

Директорка Лекарске коморе Србије, др Татјана Радосављевић објашњава да "постоје људи који желе да консултацију обаве код одређеног колеге и то треба поштовати јер је то једно од основних права - право на слободан избор лекара."

"На овај начин, поготову у наредних пар месеци, то ће практично бити немогуће, а да буде у неком законском оквиру", изјавила је Татјана Радосављевић.

Према речима лекара, неке одредбе у правилнику о допунском раду су апсурдне.

Доктор Драган Цветић из Синдиката лекара и фармацеута објашњава да може да ради као возач санитетског возила код неког колеге, да буде помоћни радник и да ради све осим онога зашта има лиценцу, знање, квалификацију, што је, према његовим речима, апсурдно.

У Министарству здравља категорично тврде да ће се увођењем допунског рада уредити функционисање здравственог система.

Помоћница министра здравља, др Ивана Мишић каже да су вишестуки позитивни ефекти увођења допунског рада као повећање безбедности пацијената, запослење младих лекара.

Синдикат лекара и фармацеута Србије најављује да ће се против, како кажу, неуставних прописа о допунском раду лекара борити свим законским средствима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи