Сто година од ослобођења Београда у Великом рату

Манифестацијом "Дани слободе", Београд обележава стогодишњицу ослобођења у Првом светском рату. На платоу испред Скупштине града приређен је сценско-музички спектакл "Београдске сене", а у холу двора отворена је изложба Амбасаде Француске. Архив града приредио је изложбу на тему ослобођења у Првом светском рату, а у Центру "Сава" одржава се Свечана академија.

Град Београд век од ослобођења обележава низом догађаја и истовремено одаје почаст страдалима – нашим борцима и савезницима, знаним и незнаним јунацима, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић гостујући у Јутарњем програму РТС-а. Градоначелник je положио венац на Спомен-костурницу браниоцима Београда у Првом светском рату.

На Спомен-костурницу венце су положили и изасланик председника Републике Никола Селаковић, државни секретар Министарства француске војске Женејев Даријесек и амерички амбасадор Кајл Скот.

Претходно су Даријесекова, Радојичић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положили венце на Француско-српском гробљу, где је државна секретарка Даријесек подсетила на пријатељство француске и српске војске.

"Веома сам срећна што сам овде поводом обележавања стогодишњице ослобођења Београда након дугог, заморног и исцрпљујућег сукоба од 1914. године до 1918. године", рекла је Даријесекова, напомињући да се данас такође обележава и пријатељство између француске и српске војске.

Даријесекова је подсетила да ће 11. новембра у Паризу на обележавању стогодишњице од потписивања примирја у Првом светском рата присуствовати 60 званичника, међу којима и председник Србије Александар Вучић.

Поводом обележавања стогодишњице ослобођења, у Војничком клубу Гарде Војске Србије у касарни "Дедиње" уручене су значке и Захвалнице отаџбине војницима на добровољном служењу војног рока.

Начелник Управе за обавезе одбране Министарства одбране пуковник Драган Котарлић уручио је Значке војника на добровољном служењу војног рока и Захвалнице отаџбине за 144 војна обвезника који су добровољно одслужили војни рок са оружјем у генерацији "март" и "септембар" 2013. и "септембар" и "децембар" 2014. године.

Отворена изложба о заједништву Србије и Француске

Поводом века од ослобођења Београда, у холу Скупштине града Београда отворена је изложба сведочанстава грађана Србије о солидарности српских и француских војника и цивила у Првом светском рату, у организацији Амбасаде Француске.

Државни секретар при Министарству војске Француске Женевјев Дарјесек је, отварајући изложбу "Наша историја, наша сећања", рекла да су Француска и Србија исткале нераскидиве везе, а неке од тих веза су исковане на бојним пољима Солунског фронта.

"Данас сам дошла да обележим заједнички успех војски Француске и Србије. Одала сам почаст нашим војницима који су се борили раме уз раме. Да, Француска се сећа пресудних тренутака Солунског фронта. Француска зна ко,лики је значај борби које су се ту водиле", рекла је државна секретарка.

Дарјесек је истакла значај изложбе, која путује кроз градове Србије и трајаће до децембра, јер "представља заједничку историју и, преко породичних сећања, повезује историје наша два народа".

На отварању изложбе присутнима се обратио и градоначелник Београда Зоран Радојичић, који је рекао да ова изложба, кроз сећања људи, сведочи о важном пријатељству и савезништву за Србију.

У свом обраћању присутнима, министар одбране Србије Александар Вулин подсетио је да је на данашњи дан пре тачно 100 година српска војска јурнула у незадрживо ослобађање Београда.

"Измешани са француском браћом, још једном су доказали да умиру за оно за шта живе - за слободу коју надљудски воле", истакао је Вулин, наводећи да је сваки српски војник ценио француску жртву више него своју.

Музичко-сценски спектакл "Београдске сене"

Поводом обележавања стогодишњице од ослобођења Београда, на платоу испред Скупштине града одржан је музичко-сценски спектакл "Београдске сене".

Представом, по тексту Нине Џувер и у режији Владана Ђурковића, приказани су догађаји током ослобођења Београда који су илустрација држања српског народа током Великог рата, као и његова истрајност у отпору окупатору.

Том догађају присуствовали су изасланик председника Србије Никола Селаковић и председник Скупштине града Никола Никодијевић, а међу званицама је била и француска делегација, коју је предводила државна секретарка Министарства војске Женевјев Дарјесек, представници амбасада, као и градоначелник Крфа Константинос Николузос.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је српска војска, која је свесно кренула у голготу преко Албаније, постала симбол слободарске идеје и несаломивог духа једног народа.

Подсетио је да је тај пример касније послужио Шарлу де Голу, који је за време Другог светског рата организовао снаге слободне Француске против нацизма изван Француске.

Централна државна манифестација одржава се у Центру "Сава", на којој је говорио и председник Србије.

Борећи се у завршници Првог светског рата, српска војска успела је да за само 28 дана пређе 450 километара и ослободи Београд 1. новембра 1918. године.

Борбама за ослобођење главног града командовао је војвода Петар Бојовић, а у Београд су ушле Дринска, Моравска и Дунавска дивизија.

Спомен-костурница на Новом гробљу подигнута је 1931. године на иницијативу Удружења ратника и тадашње Управе града Београда.

Њен аутор је чувени руски архитекта Роман Версхофској, а скулптуре су дело вајара Живојина Лазића.

У костурници су сахрањени браниоци Београда погинули 1915. године и ослободиоци страдали у завршним борбама 1918. године.

Костурница има два нивоа, у првом су сахрањена тела идентификованих, а у другом непознатих ратника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво