Помен за жртве из Питсбурга у београдској синагоги

У синагоги Сукат Шалом у Београду одржан је помен жртвама недавног напада на синагогу "Дрво живота" у Питсбургу, у којем је убијено 11 особа.

Помену у београдској синагоги су, између осталих, присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, амбасадор САД у Србији Кајл Скот, амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф и председник Јеврејске општине Београд Данило Медић.

"Шта рећи у оваквом часу? Нема речи које могу описати наш бол, патњу, нити наш стид због оног што је човек, људско биће, у стању да учини", рекао је Скот.

Подсетио је да је у нападу у синагоги "Дрво живота" у Питсбургу убијено 11 особа, а да је рањено још шесторо, од чега четири полицајца.

"Тај нечовек, звер, био је вођен мржњом, незнањем и нетолеранцијом. За све нас био је то груби подсетник да се у неким местима Америке још увек може наћи сенка антисемитизма, баш као и другде у свету. Све ово нас тера да се загледамо у сопствену душу и душу нашег народа јер не може бити стварне правде нити стварног мира све док човек или жена могу бити прогоњени због тога ко су или на који се начин моле", истакао је Скот.

"Надамо се да ћемо се у овом мрачном часу изнова заветовати да поштујемо једни друге, да волимо ближње и да се заједно са свим припадницима различитих нација, раса и вера поново посветимо тражењу мира и слоге", додао је амерички амбасадор.

Захвалио је представницима Владе Србије, Града Београда и јеврејске заједнице Београда на гесту солидарности са Питсбургом и народом САД-а у овом, како је рекао, болном часу.

Присутнима се обратио и истакнути члан Јеврејске општине Београд Аврам Израел који је рекао да је жртва напада у синагоги у Питсбургу била и 97 година стара Нона Росе која је, како је додао, преживела Холокауст, али не и убицу.

"Данас је Београд Питсбург. Данас је Београд свет. Данас се Београд придружио метрополама широм света у тузи, болу и искреном саосећању са породицама жртава. Не знамо шта ће бити сутра, прекосутра. Имамо само веру у будућност човека, али једно знамо, ако је икада било доба када Јевреји треба да истрају - то је ово доба", рекао је Израел.

У пуцњави у синагоги у Питсбургу у суботу убијено је 11 особа.

Нападач Роберт Бауерс (46) је улетео у синагогу и отворио ватру уз повике "сви Јевреји морају да умру".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи