Има ли довољно места за бескућнике у Београду?

Пре неколико дана у јавност је доспео снимак старице која лежи на улици у близини Клиничког центра у Београду, због чега је Секретаријат за социјалну заштиту хитно реаговао и наложио ванредну инспекцијску контролу Прихватилишта за старе и одрасле у Кумодрашкој улици. То је уједно и повод да проверимо да ли у прихватилиштима има довољно места за све.

Према последњим подацима Републичког завода за статистику у Србији живи више од 18.000 бескућника.

Неки од њих за РТС кажу да немају други избор и кров над главом. Спавају напољу и по хладном вврмену.

Са Исметом и Бориславом у Прихватилишту су још 104 корисника. Они који се од улице нису уморили, на њу се често враћају. У Србији им то још није забрањено, али да су у суседној Мађарској, били би кажњени.

"Мислим да је то јако ригидан став мађарске владе и нико од нас не бира да буде несрећан, да буде на улици, да буде без новца, да буде без хране, да стрепи сваки дан и сваку ноћ, да просто страхује од неких особа које их могу повредити. Тако да мислим да таква врста казне није добра и да многе ствари могу ипак на лепши начин да се изрегулишу", каже Невена Никић Симатовић из Прохватилишта за стра и одрасла лица.

Према незваничним подацима, у Будимпешти живи око 30.000 бескућника. На преноћиште може да рачуна тек трећина. Ни у Београду нема места за све који би да се током ноћи склоне са улице. Број бескућника, према подацима Градске управе у Београду расте, а током године око 4.300 корисника добије помоћ.

"Београд мисли о томе и у наредном периоду ми ћемо отворити и пар дневних склоништа у граду Београду. То је оно што је потребно, значи сем прихватилишта за одрасла и стара лица који је основни тип социјалне заштите радићемо на томе да се отворе и дневна склоништа по узору на друге европске градове како би и територијално имали распрострањен систем социјалне заштите који ће покрити цео град Београд", каће Сандра Пантелић, начелница Градске управе Београда.

Не расте број бескућника само код нас. У Европској унији их је 3,3 милиона - највише их има у Немачкој и Француској, а најмање у скандинавским земљама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво