Месец анестезиолога "Наша брига је да будете безбедни и без бола"

Aнестезија се налази на списку медицинских открића која су променила свет. Грађани, међутим, ретко знају који посао обављају анестезиолози. У новембру, месецу који им је посвећен, шаљу поруку – "Наша брига је да будете безбедни и без бола".

Анестезиолози ће свој месец обележити различитим трибинама, предавањима, конгресом, а лекари ће пулсним оксиметром мерити проценат кисеоника грађанима у крви и спроводити истраживања.

Председница Удружења анестезиолога и интензивиста Србије др Војислава Нешковић рекла је за РТС да желе и да анкетирају 50 случајних полазника како би сазнали да ли они знају ко су анестезиолози и чиме се баве.

"Оно што смо приметили је да обично људи који се оперишу и који имају искуство у лечењу знају ко су анестезиолози, али општа популација веома мало зна шта анестезиолози заправо раде. Често мисле да су то техничка лица која само успављују и буде, а мало знају о томе да је наша област деловања много шира", каже др Нешковић.

Објашњава да анестезиолог припрема болесника за операцију, врши интензивну терапију, постоперативно лечење, као и терапију акутног и хроничног бола.

Докторка Нешковић истиче да анестезилога нема довољно ни у свету, па тако ни у Србији.

"Ми спадамо у земље које имају 10 анестезиолога на 100.000 болесника, што је прихватљива бројка. Међутим, ми желимо да нас има много више, јер је ово област деловања која се све више шири", каже др Нешковић.

Због тога је важно да грађани знају ко су анестезиолози и чеме се они баве, истиче докторка.

Заједно са пеницилином, стетоскопом, икс-зрацима – анестезија се налази на списку медицинских открића која су променила свет. Пружила су наду многим пацијентима и спасила милионе живота широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара