Трага се за родитељима бебе из Чајетине, многи желе да је усвоје

Беба која је пре 15 дана остављена на прагу цркве у Чајетини и даље се налази на Одељењу неонатологије Опште болнице у Ужицу, а тужилаштво и полиција до сада нису успели да пронађу биолошке родитеље напуштеног малишана. У међувремену, многе породице изразиле су жељу да усвоје напуштеног дечака. Нове породице прошле године добило је седамдесет двоје деце, а још 240 чека усвојитеље. До тада, најбоље место за њихово одрастање су хранитељске породице, у којима је скоро хиљаду деце.

Новорођенче које је пре 15 дана остављено на прагу цркве у Чајетини и даље се налази на Одељењу неонатологије Опште болнице у Ужицу, а тужилаштво и полиција до сада нису успели да пронађу биолошке родитеље напуштеног малишана.

Нема нових информација о томе ко су биолошки родитељи, али је дете добро и здраво. Центар за социјални рад у Чајетини је преузео бригу о детету и они ће, уколико се родитељи не предомисле и не појаве, дечаку одабрати име и у законском року уписати га у матичну књигу рођених.

У Центру за социјални рад непрекидно примају позиве грађана који се интересују како би могли да усвоје дете, али, како кажу, за то постоји стриктна процедура.

"Дете не може да иде на усвојење док ситуација не буде потпуно чиста и док биолошки родитељи не дају сагласност. Уколико се родитељи не пронађу, Центар за социјални рад који је надлежан треба да упише дете у књигу рођења, дâ му име и одлучи шта је у најбољем интересу детета: усвојење, хранитељска породица или нешто треће", објашњава начелник сектора за бригу о деци и породици Драган Вулевић.

Иако многи грађани верују да је процедура усвојења дуга и компликована, у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања кажу да је она само примерена озбиљности бриге о детету.

"Мора да се прође процедура утврђивања опште подобности, али она не траје дуже од месец и по дана. Ми водимо јединствени регистар деце која су подобна за усвојење и тренутно их је 240 од којих за њих 70 у року од годину дана нисмо могли да нађемо усвојитеље. Због тога апелујем на све грађане који имају жељу да усвоје дете, али не конкретно дете, да се јаве центрима за социјални рад, прођу процедуру утврђивања опште подобности и уђу у процес за усвојење", наводи Вулевић.

Животне приче остављене деце личе једна на другу. Оставиле су их самохране мајке због осуде јавности или пак долазе из породица у којима, због болести, наркоманије, алкохолизма, родитељи нису били у стању да брину о њима. Често су трпела и насиље. Хранитељи који преузимају бригу о њима до усвојења, понекад се суочавају и са озбиљним здравственим проблемима деце.

Мирјана Новаковић из Центра за усвојење и хранитељство у Београду наводи да хранитељска породица пролази кроз обуку и да се након исте процењује да ли је породица способна да буде хранитељ.

"Сада имамо једну бебу која има малигнитет мозга где хранитељица заиста мора бити обучена, не само да има вештине хранитељске, бројне компетенције већ би требало да буде посебно сензибилисана за бригу о детету у тако тешком здравственом стању. Ми ћемо кроз обуку и проценити да ли су способни да буду хранитељи, али нама сигурно недостају млађи људи који би одговорили на потребе наше деце", објашњава Новаковићева.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи