Како привући стране студенте да студирају у Србији

Међу приоритетима високог образовања у Србији је интернационализација универзитета, односно привлачење што већег броја страних студената. Сремски Карловци ускоро би могли да постану универзитетски центар Србије, са најбољим студијским програмима свих факултета, а све са циљем привлачења страних студената. Иницијатива Министарства просвете да Сремски Карловци постану академски центар наше земље, добила је зелено светло на последњој седници Владе Србије.

Долазе из различитих земаља и из различитих разлога путем студентске размене на неколико месеци или на комплетне основне, мастер или докторске студије.

"Ја сам на петој години архитектуре на смеру пројектовање. Овде см од 2011. године и добила сам стипендију. У почетку је било тешко, али на мастеру сам се снашла сада иде", каже студенткиња Београдског универзитета из Кеније Силве Мекимосе. 

У студентском дому "Рифат Бурџевић" овог октобра су и студенткиње Универзитета Ломоносов. 

"Ово је мој други сусрет са Београдом, била сам са разменом годину дана пре и стално откривам нешто ново о Београду, а то ми се свиђа", напомиње Ирена Колашниченка са Универзитета "Ломоносов".

Анастазија Лумајева додаје да јој се се свиђа студентски дом у којем је смештена. 

На Универзитету у Београду, који има 100.000 студената, странаца је пет одсто, а на другим универзитетима далеко их је мање. На Филолошком факултету их има највише јер се ту изучавају 34 страна језика.

"Велики број студената долази по основу Еразмуса плус и размена које су у оквиру европског система образовног простора. Тако да ми настојимо да сада тај простор отворимо и за друге студенте чињеницом да смо понудили један број предмета и на енглеском језику", објашњава продекан Филолошког факултета Љиљана Бајић.

У Министартсву просвете кажу да број студената варира у зависности од потписаних пројеката. Тако је на пример у пројекат Срби за Србе из региона укључено је 83 студента, у Свет у Србији 162 академца, а билатерални споразуми потписани су са 77 земаља.

"Већ имамо велико интересовање Јордана, који је у том свету преузео примат што се тиче високог образовања у односу на друге арапске змље. Они су сами исказали интересовање и жељу да наставе сарадњу са нама. Заинтересовани су за Ветеринарски факултет, Пољопривредни, медицину, фармацију и тако даље", каже државни секретар Mинистарства просвете, науке и технолошког развоја Ана Ланговић Милићевић. 

Страним земљама прослеђени су каталози програма "Студирај у Србији". У Темпус канцеларији страни студенти могу да добију све потребне информације о студентском животу, а у Министартсву спољних послова биће задужена особа за промовисање студија у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара