Брнабићева отворила "Свилару" – нови центар креативне индустрије

Нови Сад је добио нову културну станицу, од шест колико ће их имати до 2021. године, када ће бити Европска престоница културе. Премијерка Ана Брнабић свечано је отворила “Свилару” и присуствовала презентацији пројекта изградње културног дистрикта Кинеска четврт.

Премијерка Ана Брнабић отворила је у Новом Саду нову културну станицу "Свилара", центар за креативне индустрије, који се налази на месту некадашње фабрике за бојење свиле.

Симболичним повлачењем комада свиле са улаза, премијерка Брнабић је отворила нови простор за креативну индустрију.

Отворен је културни простор у коме је већ данас виђен први перформанс, а премијерка је рекла да је то слика Србије какву жели да пошаље у свет и позвала локалне самоуправе да се угледају на Нови Сад.

"Ако је један рецепт за успех, онда је то - препознајте младе људе у вашим локалним срединама и верујте им. И подржите их. Они имају визију, ви имате начин да их подржите и онда ће свима нама бити много лакше", поручила је Брнабићева.

Спонтане овације је заслужила након одговора на питање шта остали градови могу да науче од Београда.

"Видите, ја мислим да Београд није могао да помогне Новом Саду са овим. Ја бих у овом тренутку рекла да Нови Сад има визију какву ми у Београду још увек немамо. Тако да ја бих питала шта Нови Сад може да учини за нас остале да нам мало помогне", рекла је премијерка.

Ипак, већи део новца за овај пројекат дала је држава.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, каже да је овај пројекат коштао 62 милиона динара без ПДВ-а. Влада Републике Србије обезбедила је 65 посто тог новца, а 35 град Нови Сад.

Миленковић: Средићемо старо језгро града

Немања Миленковић, директор Фондације "Нови Сад 2021", навео је да је обновљена и направљена културна станица "Свилара" после 200 година.

"После 100 година обновићемо Кинески креативни полис. После 100 година Балетска и Музичка школа добиће простор. Нису га никада имали до сада. После 70 година средићемо старо језгро града", истакао је Миленковић.

Поводом свечаног отварања, у "Свилари" је отворена изложба "14/24 у Свилари".

Први индустријски димњак у Новом Саду, заједно са фабриком свиле, која је 1884. године основана као највећа у тадашњој Угарској, пропадао је више од четири деценије.

Уместо хиљаду радника колико је фабрика запошљавала, ту ће се убудуће окупљати уметници.

 "Свилара" ће имати четири различита простора за рад – друштвени центар и кафе намењен локалним невладиним организацијама и едукативним активностима, концертну салу за музичко-сценске програме, студио за снимање и велики радни простор за предузетнике, појединце и организације.

Иначе, креативне индустрије запошљавају више од 100.000 људи између 25 и 45 година старости и једна су од најбрже растућих грана привреде у нашој земљи.

Кинеска четврт биће претворена у културни простор

Премијерка је са покрајинским премијером Игором Мировићем и градоначелником Милошем Вучевићем обишла простор Кинеске четврти, који ће бити обновљен и претворен у културни дистрикт, а све у оквиру програма "Нови Сад престоница културе 2021".

Културни дистрикт "Кинеска" биће изграђен на простору једне од најстаријих индустријских зона у Новом Саду која датира из 1922. године.

Простор на коме се налази 21 објекат годинама нема намену, а у наредном периоду биће ревитализован и претворен у јединствен културно-креативни центар.

Тамо ће бити смештени атељеи, концертни и изложбени простори, смештај за учеснике резиденцијалних програма, радионице за старе занате...

У Новом Саду очекују да ће "Кинеска", између осталог и због близине Дунава и универзитета, допринети даљем туристичком и културном развоју града и овог дела Србије.

За Кинеску четврт, један од најстаријих индустријских делова Новог Сада, у коме фабрике више не раде, биће издвојено 250 милиона динара.

То ће бити трећа културна станица коју добија Нови Сад. Две ће бити изграђене на Клиси и Новом насељу.

Радови у Кинеској четврти ће тек почети, а уређиваће се и Сремски Карловци, Ириг и Беочин, који ће заједно са Новим Садом бити део Европске престоница културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво