Сремски Карловци могли би да постану нови универзитетски центар

Иницијатива Министарства просвете да Сремски Карловци постану академски центар наше земље, добила је зелено светло на последњој седници Владе Србије. Сремски Карловци би, тако, ускоро могли да постану универзитетски центар Србије, са најбољим студијским програмима свих факултета, а све у циљу привлачења страних студената.

Донета је одлука да се формира радна група за израду нацрта закона о Сремским Карловцима, који су средиште културно-историјског наслеђа Србије. У радној групи биће представници три министарства – просвете, културе и трговине.

Циљ је да се у Сремским Карловцима изгради нови универзитетски центар који ће имати најбоље студијске програме са свих наших универзитета и који би личио на немачки Хајделберг, мађарски Печуј.

Нови академски центар био би првенствено намењен странцима који желе да студирају у нашој земљи, али и студентима из Србије.

Предавачи би били најбољи домаћи и страни професори, а Србија за реализацију тог пројекта има велику логистичку подршку немачке покрајине Баден-Виртемберг.

Планирано је да нови универзитетски центар никне на простору, где већи део од 10.000 квадратних мерата припада Српској православној цркви.

У Министарству просвете кажу да ће тај црквени простор бити искоришћен за наставу, библиотеке и друге потребе новог универзитетског центра.

"Одлуком и благословом патријарха Иринеја, у пројекат ће се укључити и Српска православна црква, пошто ће део програма бити посвећен православљу, а што ћемо радити са државама чија је то традиција, попут Грчке, Кипра, Русије", кажу у Министарству просвете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи