Време је за замену гума

За недељу дана је први новембар, датум који многи возачи дочекују са зебњом. Од тада, ако је на коловозу снег или лед, обавезне су зимске гуме које за просечан аутомобил коштају с монтажом 200 евра.

На тржишиту не влада еуфорија као прошлих година. Наши возачи навикли су се на нова правила, па тако многи од њих имају по два пара гума и редовно их мењају. Нема ни гужве, кажу у вулканизерским радњама. 

Цене гума су ниже него претходних година, крећу се од 2.900 до 17.000 динара по точку. 

Упозорење за оне који током зиме треба да региструју аутомобиле - морају обавезно да имају зимске гуме и то по две исте на свакој осовини. У противном, неће проћи технички преглед. 

"Код нас је монтажа и демонтажа остала иста, цена је 600 динара по точку. Заказивања нема, али с обзиром на то да сезона гума почиње 1. новембра најбоље да се закаже", рекао је Иван Димитријевић из Ауто-куће "Гудаловић". 

Стручњаци упозоравају да иако нису обавезне ако нема падавина, ако имате летње гуме, снег почне да пада, а ви још при томе учествујете у удесу може да вам се деси да свима платите штету иако нисте крви.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да се то третира као техничка неисправност возила.

"У случају настанка саобраћајне незгоде која је узрокована недостатком зимских гума, онај ко је управљао возилом и власник возила морају да надокнаде осигурање, сву штету која је настала у саобраћајној незгоди, а која врло често може да се мери десетинама милиона динара", рекао је Окановић. 

Што се тиче избора гума, једна од могућности су и такозване "М плус С" гуме које су погодне за лошије времске прилике, али оне су компромис о коме стручњаци имају подељена мишљења.

Лети су сувише кабасте и бучне, брже се троше, а зими када је велики снег, нису као гуме са крампонима.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво