Подршка ЕУ пројектима у мултиетничким општинама

Развојни програм ЕУ ПРО објавио је јавни позив "Слажемо се" за подршку пројектима организација цивилног друштва и локалних самоуправа који за циљ имају унапређење социјалне кохезије у мултиетничким општинама из региона Шумадије и западне Србије, као и из јужне и источне Србије.

Европска унија ће кроз овај позив са 400.000 евра подржати пројекте који треба да допринесу смањењу неједнакости и дискриминације, унапређењу међуетничког разумевања као и пружању једнаких могућности за сваког појединца у овим заједницама, наводи се у саопштењу.

Право учешћа на конкурсу, који је отворен до 5. децембра, имају 32 програмске локалне самоуправе и њихове институције, које су по Закону о локалној самоуправи национално мешовите, као и организације цивилног друштва регистроване у једној од ових општина и градова.

Оне могу да конкуришу са пројектима који доприносе унапређењу друштвено-економског положаја рањивих група кроз њихово економско оснаживање и побољшање приступа социјалној и здравственој заштити, образовању и другим основним правима.

Такође, пројекти могу да буду фокусирани на унапређење међуетничких односа и дијалога кроз остваривање боље сарадње међу различитим етничким заједницама, те на подстицање сарадње међу мултиетничким локалним самоуправама кроз умрежавање и размену искустава и примера добре праксе.

Организације цивилног друштва и локалне самоуправе могу да конкуришу и са пројекатима који треба да допринесу усклађивању локалних политика за националне мањине са националним оквиром.

"Европска унија кроз ове пројекте даје подршку стварању друштва које је посвећено добробити свих својих чланова и чланица, друштва у коме су људи заштићени од дискриминације, верују својим суграђанима и институцијама и заједно раде на бољој будућности за себе, своје породице и своју заједницу", рекао је Грем Тиндал, менаџер програма ЕУ ПРО.

Износ средстава који може да буде одобрен за појединачни пројекат ће се кретати у распону од 10.000 до 15.000 евра, док партнерски пројекти могу да добију и до 30.000 евра.

Активности ЕУ ПРО, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра.

Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво