Дачић са експертом за Аушвиц и аутором књиге о Јасеновцу

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је професора Гидеона Грајфа, експерта за Аушвиц, аутора књиге "Јасеновац Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности".

Састанку су присуствовали председник Удружења преживелих из Аушвица Моше Ха Елион, председник Удружења преживелих из Јасеновца Милинко Чекић и преживели из Аушвица и Јасеновца.

Министар Дачић захвалио је професору Грајфу и преживелима из Аушвица и Јасеновца на борби против покушаја ревизије и оправдања злочина. Свака жртва која је пала као жртва злочина нарочито на расном и националном плану заслужује осуду, дубоко поштовање и сећање, саопштило је Министарство спољних послова.

Професор Грајф је премијерно представио своју мултидисциплинарну студију од 700 страница на 63. међународном београдском сајму књига, у присуству преживелих из Аушвица који су први пут, након Другог светског рата, допутовали овим поводом у Београд да пруже подршку преживелима Јасеновца, а који су иначе и почасни чланови Уређивачког одбора.

Презентацији је присуствовала и амбасадор Израела у Београду Алона Фишер Кам, затим почасни члан Уређивачког одбора Моше Ха Елион, председник Удружења преживелих Аушвица у 96 години живота, специјални гост Беатрис Грајф, бивши директор израелске полиције у време Голде Меир, сарадник Симона Визенатала у 92. години живота, затим израелски професори и експерти за област холокауста, антрополошко-форензичких и јудаистичких студија.

Професор Гидеон Грајф бави се фабрикама смрти 41 годину, светски је признат експерт за Аушвиц и по први пут је у овој књизи објавио компаративну анализу Јасеновца и Аушвица, као два еклатантна примера фабрика смрти у Другом светском рату.

У књизи су представљени резултати његовог истраживања на бази сведочења преживелих.

Професор Грајф је документовао 57 метода мучења и убијања заточеника у Јасеновцу, и сачинио анализу контроверзи о боју жртава и феномену порицања злочина у Другом светском рату, као и о проблему нарастајућег тренда неонацизма у Европи и шире, са фокусом на неоусташтво, посебно указујући и на истраживања аналитичара Светског јеврејског конгреса о рехабилитацији усташтва.

И овога пута, Грајф је изразио забринутост због објављивања књига о озлоглашеним управницима логора смрти Јасеновац и изразио наду да ће прогресивне снаге у Хрватској преовладати уз подршку јеврејских и антифашистичких организација.

Специјално, за ову прилику, издавачи су допутовали из Фондације за Холокауст из САД, као и из Института за Холокауст Шем Олам из Израела и Националног института за форензику и Академског колеџа за јудаистичке студије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво