Отворен штанд Министарства одбране и ВС на Сајму књига

На 63. Међународном сајму књига у Београду свечано је отворен и штанд Министарства одбране и Војске Србије, на коме ће бити представљено 20 нових наслова, међу којима посебно место припада едицији "Ратник".

Начелник Генералштаба ВС, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, обраћајући се окупљеним гостима и љубитељима "војне" писане речи упутио је поздраве у име министра одбране Александра Вулина.

Истакао је да војно издаваштво из године у годину наставља да гради не само свој имиџ већ и садржајно препознатљив став на целокупној издавачкој мапи Србије, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

"На понос свих, остајемо чувари војног етоса, традиције и успомене на славну историју, али и издавач са слухом окренутим за нова интересовања читалачке публике у областима као што су војне науке, публицистика, студије безбедности, модернизација, војна техника, наоружање и слично. За сваку похвалу је наших 43 наслова које смо објавили последњих година у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата", нагласио је Мојсиловић.

Истакао је да то представља допринос борби за истину о узроцима и поводима Првог светског рата, а, како је истакао, и својеврсна борба против ревизије која се односи на умањење доприноса Србије и њене војске савезничкој победи.

Генерал Мојсиловић додао је да се прича о српском ратнику наставља са едицијом "Ратник", у којој, у седам књига, 70 саговорника сведочи о херојству у одбрани Косова и Метохије војске тадашње Савезне Републике Југославије, током НАТО агресије 1999. године.

Он је навео да су прве четири књиге те едиције ратни дневник команданта Треће армије, генерал-пуковника Небојше Павковића, пета књига је сећање команданата бригада на челу с командантом Приштинског корпуса, генералом Владимиром Лазаревићем, а шеста и седма књига посвећене су биткама на Кошарама и Паштрику.

"Издвојио бих и књигу 'Велики рат - записано у камену' која говори о ратним меморијалима подигнутим као сећање на огромне жртве Великог рата које је Србија дала", нагласио је генерал Мојсиловић.

Говорећи о значају поменутих дела, начелник Генералштаба је истакао да она сведоче о континуитету борбе српског народа за слободу, изградњу модерне државе и очување идентитета и корена не само у немањићкој већ и светосавској Србији.

Директор Медија центра "Одбрана" пуковник Стевица Карапанџин истакао је да је ове године штанд Министарства одбране и Војске Србије двоструко већи, како би примио све љубитеље војне писане речи, а захваљујући подршци министра одбране Александра Вулина, окосница овогодишњег сајамског наступа је едиција "Ратник" и завршница обележавања јубилеја стогодишњице Великог рата.

На овогодишњем сајму књига, војно издаваштво публици се представило војним књигама, историјом, публицистиком, геополитиком, војном техником, војним здравством, уметношћу, а такође и уџбеничком литературом намењеном Универзитету одбране.

Отварање штанда обележили су и проглашење слогана овогодишњег сајма "Служимо Србији", као и обраћање потпоручника Маше Илић, најбоље рангиране кадеткиње 139. класе Војне академије.

Илићева је истакла да је реч о манифестацији на којој Министарство одбране и Војске Србије већ дуги низ година остављају свој печат, показујући како интелектуалним капацитетима располаже и којим темама се бави.

Околности 21. века, додала је, иницирале су ангажовање снага система одбране на бројним фронтовима, а један од њих је и научноистраживачки рад, као и стваралаштво које се огледа у многим областима.

У културно-уметничком делу програма, посетиоци штанда имали су прилике да уживају и у наступима Мешовитог хора и Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички".

Отварању штанда Министарства одбране и Војске Србије на 63. Међународном сајму књига присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво