Велики школски час у Шумарицама

У Србији је државни празник Дан сећања на све жртве из Другог светског рата. Крај споменика стрељаним ђацима и професорима у крагујевачким Шумарицама одржана је традиционална антиратна манифестација Велики школски час.

Са места масовног стрељања, где су немачки фашисти, заједно са грађанима из школских клупа, извели и стрељали ђаке и професоре, Крагујевац и овог 21. октобра подсећа, опомиње и упозорава да се тако нешто више никада и нигде не понови.

Великом школском часу и ове године претходио је молебан, помен жртвама, који је служио владика шумадијски Јован и свештеници Шумадијске епархије.

Крај споменика ђацима и професорима положени су венци Прве крагујевачке гимназије, Крагујевца, Владе Србије, амбасада, градова побратима и пријатеља Крагујевца, дипломатског кора.

Министарка у Влади Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је да је Велики школски час и ове године послао поруку мира и да се никада више не догоди трагедија као 21. октобра 1941. године.

"Сам школски час увек има и ту уметничку ноту, али оно што је највредније то су деца, то су Крагујевчани који га чине масовним часом и та порука иде заиста масовно из Крагујевца", рекла је министарка.

Сматра да "нико не зна историју нашег доба тако добро као Крагујевчани захваљујући Великом школском часу".

У име стрељаних и преживелих говорили су уметници, глумци крагујевачког Књажевско српског театра.

Драмски приказ "Нисам крив што сам жив" по судбини Мије Алексића

Ове године изведен је драмски приказ "Нисам крив што сам жив", по тексту Ђорђа Милосављевића, у режији Слађане Килибарде.

Заснован је на судбини глумца Мије Алексића, једног од преживелих страдалника крагуејвачке трагедије.

Ђорђе Милосављевић сматра да је ово тренутак за ту културу сећања.

"Желим да текстом и овим Великим школским часом скренем пажњу на оне који су успели да преживе и на нас који смо још увек живи", каже Милосављевић.

Немачки окупатори су, као одмазду за погибију десет својих војника и рањавање 26 у нападу партизана 16. октобра 1941. на 3. батаљон 749. пешадијског пука Вермахта, у Шумарицама 21. октобра стрељали око 3.000 становника Крагујевца и околних места, међу којима и 300 ученика средњих школа и шегрта, и 15 дечака, уличних чистача обуће. 

Велики школски час крај споменика стрељаним ђацима и професорима први пут је одржан 1957 године. 

У програму Великог школског часа укупно је учествовало више од 50.000 учесника, написано на десетине поема, оригиналних музичких и књижевних дела.

Крагујевачке Шумарице и спомен комплекс 21. октобар посетило је пет милиона људи из земље и света.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво