Сигуран посао – пут из зачараног круга породичног насиља

Од почетка године убијено је 25 жена у породичном насиљу. Број тек за четири мањи него на крају 2017. Из зачараног круга насиља, многе тешко излазе. Најчешће зато што немају где да оду, без посла, а многе и без квалификације.

Две године је трпела насиље у породици. Почело је, каже, одмах после првог порођаја. Од одласка је неретко одустајала, јер није имала где.

"На почетку сам га испитивала, ја ни последњу годину школе нисам завршила. Да пробам да радим, да деца иду у вртић, међутим он то није желео. Нисам имала право да кажем 'ја хоћу то да радим', мени се овај посао не свиђа, хоћу своју плату и свој посао", каже једна од жена која је потражила помоћ.

И ово није усамљен пример. У "Сигурну кућу" најчеће долазе жене које су годинама биле суочене са психичким, економски и физичким насиљем.

"Већина жена која дође у Сигурну кућу она не ради или никад нису ни радиле и што је можда и најгоре немају одређене квалификације. Углавном запошљавају на пословима неквалификованих радника, да ли је у питању чишћење или рецимо помоћни послови у пекари", каже координаторка "Сигурне куће" Весна Станојевић.

Бољи посао значи и бољу зараду. Прилику за то добило је 14 жена у Врању. За три месеца прошле су обуке, добиле прве плате.

"Нашли су ми посао који ми одговара, да сам задовољна, да имам свој динар. Желела бих да свака жена у томе успе. Насиље у породици може свако да превазиђе", верује једна од жена која је прошла обуку.

Да свака жена превазиђе и осамостали се идеја је била тромесечног пројекта "Самостални живот". Послодавци су такође имали своју рачуницу, добијали су накнаду за трошкове обуке.

"Девет жена и данас ради код послодаваца у Врању. По завршетку пројекта 30. јуна једна жена је добила уговор на неодређено а у међуврему још једна", наводи Сузана Антић Росић из организације "СОС телефон" .

Било би их и више, кажу они који су на терену, али су потребни трајнија решења.

"Системско решење би било да се оне уврсте у неку категорију жена које имају предност код запошљавања. То је могуће и више пута је била тема", сматра Весна Станојевић.

Док не постане више од теме разговара, жене у "Сигурним кућама" нове квалификације добијају само у периодима трајања различитих пројеката. За њих нема могућности сваке године. Исто важи и за посао. Тада им остаје да се уздају у добру вољу послодаваца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво