"Отварање културног центра Србије у Москви приоритет"

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је након састанка са својим руским колегом Владимиром Мединским да ће апсолутни приоритет Министарства у међународној сарадњи наредне године бити отварање културног центра Србије у Москви. После састанка двојица министра отворили су у Руском дому изложбу "Востани Сербие" аутора Драгана Мартиновића.

Владан Вукосављевић је рекао да је пред Србијом и Русијом потписивање билатералног споразума о статусима културних центара.

"То је формализација постојећег стања овде и стварања околности да се то деси у Москви. То је део наше културне политике", рекао је Вукосављевић и најавио да ће 29. новембра бити отворен Културни центар Србије у Пекингу.

Министар Медински је, након састанка у Руском дому, нагласио да у свим областима има простора за проширење сарадње двеју земаља, а посебно се осврнуо на кинематографију.

"Тренутно се снимају два филма у копродукцији Русије и Србије и воде се преговори за још један", рекао је Медински.

Вукосављевић је поменуо и да се воде интензивни разговори о сарадњи између Народног музеја у Београду и Руског музеја из Санкт Петербурга, а у плану је интензивирање разговора са Третјаковском галеријом у Москви.

"Очекујемо гостовање великих и важних изложби из Русије, али и да наше културно благо буде представљено руској јавности. Могу да наговестим повећан обим сарадње у области размене изложби у наредном периоду", рекао је Вукосављевић.

Вукосављевић и Медински отворили изложбу у Руском дому

Министри културе Србије и Русије отворили су у Руском дому изложбу "Востани Сербие", аутора Драгана Мартиновића, која је приређена поводом 100 година од завршетка Првог светког рата.

Владан Вукосављевић је рекао да је сасвим природно да се изложба приреди управо у Руском дому.

"Ова изложба на упечатљив начин говори о страдању српског народа у Првом светском рату, али истиче и чува и подсећа на највеће симболе. На овим платнима несвакидашњег формата налазе се и споменици културе Србије, призори из живота, јунаци, историјске личности, заправо све оно што је најбитније за историју српског народа", оценио је Вукосављевић.

Подсетио је на слична историјска искуства Русије и Србије које су се бориле за своју, али и слободу других.

Руски министар Медински је рекао да ових дана читав свет обележава крај једне крваве епохе у којој су, како каже, српски и руски војници одиграли кључну улогу.

Подсетио је да је рат започео нападом на српску територију и да је Николај Други тада регенту Александру Карађорђевићу саопштио да Русија никада неће оставити српски народ.

"Данас сам шетао Београдом и био сам срећан када сам видео споменик Николају Другом који представља симбол захвалности српског народа овом императору", рекао је Медински.

Аутор Драган Мартиновић рекао је посетиоцима да је изложба резултат његовог шестогодишњег самовања у атељеу и да је Велики рат још увек присустан у његовој фамилији као да се јуче догодио, с обзиром да је "положила на олтар отаџбине 80 живота".

"Ова изложба је моја захвалност њима и порука поколењима", додао је Мартиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се