Да ли ће млади остати у Буковици да кувају ракију?

У Буковици, некада богатом воћарском селу у околини Краљева, десети јубиларни пут одржани су дани грејане ракије. Тамо је већина старачких домаћинстава, али се мештани надају да ће бити оних који ће наставити традицију.

Сваког октобра Буковица подсети на место какво је било пре више деценија. Тада мајстори прављења такозваног шумадијског чаја показују своје умеће. Добра ракија је, кажу, обавезан, али не и довољан услов за победу.

"Не уме свако да умеси хлеб лепо. Неко меси боље, неко танше. Тако и ракију. А исто брашно. И тако и од ракије, иста ракија, али ако не уме да скува...", прича Милан Илић из села Лазац код Краљева.

Посетиоци су могли да виде и сајам домаћих производа и богат културно-уметнички програм. Млађи су уживали на традиционалном меморијалном турниру у малом фудбалу.

Посетиоци кажу да превасходно долазе због дружења, док је ракија на другом месту. Има и оних који најављују поновни долазак, а мештани кажу да оваква манифестација много значи за њихов крај.

"Почели смо поново да се дружимо, да се окупљамо по разним селима на овакав начин да бисмо очували нашу традицију", рекао је председник Месне заједнице Буковица Небојша Стефановић.

А са њом се упознала и делегација кинеске провинције Јилин која је у посети Краљеву.

"Сличне фестивале имамо и у Кини. Види се да је дошла јесен и да је време да се људи са села опусте и развеселе. Пробао сам шљивовицу. Одлична је", истакао је генерални секретар канцеларије за међународну сарадњу провинције Јилин Ли Јањонг.

Ракије су домаћини направили и превише, јер су Руси воће откупљивали само 15 дана. Претходних година је извожен готово сав род, због чега су и млади остајали у селу и подизали воћњаке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи