Лов у мутном – која храна је стварно дијетална и лековита

Судећи по ознакама на паковањима, многим прехрамбеним производима пре је место у апотекама него у продавницама. То су најчешће нетачне ознаке којима се потрошачи доводе у заблуду, упозоравају стручњаци. Зато се много очекује од Правилника о декларисању према којем ће од наредне године произвођачи морати да истакну тачан састав.

Дијетално, лековито, благотворно – тим епитетима храна и суплементи моћи ће да се ките само ако наведу главну здравствену изјаву која мора бити у складу са реалним садржајем витамина и минерала у производу.

"Најчешће се злоупотребљавају изјаве да нека храна може да лечи, да превенира болести. Уколико је количина неког састојка за који постоји изјава мања или није довољна да би се таква изјава навела на декларацији производа, значи да она не сме да се користи", каже др Иван Станковић из Националног савета за безбедност хране.

Даница Зарић из организације ИХИС нутриционизам као пример наводи то што сви који имају неки производ са магнезијумом, имају неку изјаву да магнезијум утиче на рад срца.

"Сви произвођачи мораће да скину ту здравствену изјаву. Уколико желе да задрже ту публикацију, мораће да додају тијамин који једини има дозвољену изјаву за срце", додаје Даница Зарић.

Лов у мутном требало би да разбистри Правилник о декларисању који од 1. јануара обавезује произвођаче хране и суплемената на нутритивне таблице.

"Декларација је на првом месту неисправности које пољопривредна инспекција среће на терену. Углавном је то повезано са непознавањем прописа. Имамо и оне случајеве када произвођач одлучи сам да нешто уради, рачунајући да ће на тај начин да свој производ истакне у односу на конкуренцију", објашњава Ненад Вујовић, в. д. помоћника министра пољопривреде.

Истраживања су показала да свега четвртина купаца гледа да ли производ има декларацију, а још је мање оних који имају довољно знања да на основу састава утврде да ли је нешто заиста дијетално или добро за срце.

Ни не морају, кажу стручњаци: Уместо потрошача то би требало да ради национална референтна лабораторија чије отварање Србија чека од 2009. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво