Српски и хрватски лекари размењују искуства у Крагујевцу

Лекари из Хрватске и Србије разменили су најновија сазнања и искуства из области спиналне хирургије. Они су се окупили на регионалном скупу у Крагујевцу. Добри стручњаци и њихово стално усавршавање омогућавају Србији да парира европским ортопедским центрима.

Комплексну операцију великог деформитета кичме, заједнички су урадили крагујевачки, нишки и вараждински ортопеди и неурохирурзи. Успешно обављен захват омогућио је пацијенткињи брз опоровак а лекарима размену искустава у области спиналне хирургије.

"Веома је битно међусобно повезивање између Клиничких центара, зато што оваквог кадра, који се бави спиналном хирургијом у нашој земљи има заиста мало", каже проф. др Небојша Стојановић из КЦ Ниш.

Спинална хирурија је скупа дисциплина. Сталним улагањем у лекаре, њихову едукацију и заједнички рад са најпознатијим европским стручњацима, Србија хвата корак са светом. Кадрове имамо, а шта нам недостаје?

"Фали нам мало више импланта, фали нам простора везано за операционе сале, пацијената има. Могу рећи, да на операцију кичме тренутно чека сигурно више од 70 људи", наводи др Срђан Влајовић из КЦ Крагујевац.

И то се мења. Тенденција Министарстава здравља је да клинички центри у Нишу и Крагујевцу буду потпуно опремљени за обављање најкомликованијих захвата. У Хрватској је више таквих клиника, а Вараждин ће постати републички спинални центар.

"Развијање центара, изврсост, како у Хрватској, тако и у Србији, довешће до побољшања квалитеа лекарског посла и бољег квалитета пацијената након наших захвата", истиче Вјечеслав Кчира Фидершек из Опште болнице у Вараждину.

Деформитети кичме, као последица повреда или болести, у региону и код нас, све су чешћи али и тежи. Зато је размена знања, искустава и светских достигнућа, предуслов за њихово успешно лечење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи