"Ослобођењем Београда у пет слика" почели Дани слободе

Уметничком представом "Ослобођење Београда у пет слика", редитеља Љубише Ристића, која је одржана у некадашњој Фабрици шећера на Чукарици, званично је почела манифестација "Дани слободе" којом се обележава 74. годишњица од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Осим ослобођења Београда у Другом светском рату овом ће манифестацијом бити обележено и 100 година од ослобођења Београда у Првом светском рату, а обележавање ће трајати од 19. октобра до 1. новембра.

Министри у Влади, представници Града, преживели ослободиоци Београда и Београђани прошетали су кроз остатке објеката некадашње Фабрике шећера и присуствовали уметничкој представи, са елементима драме, балета, опере и народног епског певања, али и каскадерских сцена, које су попут акционог филма оживеле борбе за ослобађање Београда током 1944. године.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић је након представе рекао да је редитељ Љубиша Ристић правећи представу и враћајући слике борби које су се водиле на простору некадашње фабрике поново ослободио "Шећерану".

"Тако ће Град Београд са Владом Србије, а уз подршку председника Републике Александра Вучића, већ следеће године откупити овај простор 'Шећеране' из стечаја, а овде ће нићи једна од најлепших уметничких четврти града Београда", рекао је Никодијевић.

Додао је да, иако је у центру светске пажње стогодишњица од завршетка Првог светског рата, Србија није дозволила да ослобођење Београда у Другом светском рату буде "у другом плану", јер, каже, борба против немачких окупатора и повратак слободе у Београду део су дуге традиције обележавања важних догађаја у историји Србије и српског народа.

Никодијевић је подсетио да су се у нашем друштву у читавом послератном периоду неговале антифашистичке вредности, али и да су у темељне вредности Европске уније уграђени антифашизам и слободарство.

"Данас када су поново на сцени изазови ксенофобије, национализма, али и нових облика фашизма посебно је важно да Србија и Београд истакну своју приврженост систему вредности који негује цео напредни свет. Наша је обавеза да доследно, упорно и довољно одважно у својим јавним наступима отворено опомињемо друштво да екстремизам и фашизам никада нису до краја мртви и да процеси ревизије историје неће проћи некажњено. Данас шаљемо јасну поруку да нећемо дозволити мењање историје", нагласио је Никодијевић.

Рекао је и да нас историја обавезује да чувамо успомену на херојске дане борбе за слободу, на жртве које су пале у том сукобу добра и зла, као и да се против тог зла званог фашизам, морамо борити незаборављањем, подсећањем и учењем нових генерација о вредностима антифашистичке борбе.

Уметничкој представи у некадашњој "Шећерани" присуствовали су министри Зоран Ђорђевић, Александар Вулин и Горан Триван, заменик градоначелника Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво