Обележен Светски дан биоетике

Свечаном академијом у Ректорату Универзитета у Београду обележен је Унесков Светски дан биоетике. Oрганизатор је био Центар за биоетичке студије којем су резултати остварени у претходном периоду омогућили да води Унеско Катедру за биоетику за Европу.

Централну прославу, којој су претходиле многобројне активности, отворио је директор Центра за биоетичке студије и шеф Унеско катедре за биоетику за Европу професор Војин Ракић.

Ракић је најавио даљу сарадњу са свим релевантним институцијама и заинтересованим групама како би и будући пројекти које Катедра и Центар спроводе били успешно реализовани.

Проректор за наставу београдског Универзитета Предраг Булат истакао је важност биоетике као научне дисциплине која обједињује више разнородних поља савремене науке и на тај начин представља важну улогу у развитку друштва у будућности.

Директора Секције за Србију Унеско катедре за биоетику Душанка Крајиновић говорила је о активностима Центра и Унеско катедре за биоетику које су спроведене ове године, те нагласила да одличан одзив на више десетина трибина и велико интересовање јавности показују колика је потреба нашег друштва за биоетичким темама.

Др Ева Камерер, доценткиња на Филозофском факултету, говорила је о моралним питањима која биоетика данас поставља, а учесници свечане академије нагласили су значај биоетике за развој науке у свету, као и улогу инстутуција у Србији у том развоју.

Биоетика је релативно нова научна дисциплина која проучава људско деловање у односу на комплетан живот, укључујући и човека, те покреће питања која отварају научна открића и нове технологије.

Центар за биоетичке студије крајем прошле године је комплетирао оснивање Унеско катедри за биоетику у свим европским земљама. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво