Строже казне за спаљивање остатака усева

Још једна жртва паљења њива. Седамдесетосмогодишњи мушкарац страдао је у Непричави, палећи жетвене остатке. У протекле две недеље на тај начин избило је 1.500 пожара – седам пута више него прошле године. Влада је формирала тимове да се спречи спаљивање остатака усева и растиња, а најављују и строже казне.

Упркос апелима и жртвама, паљења на њивама се настављају. Луки Мијаљеву из Ечке изгорео је расадник сибирског бреста.

"Ако дође до реваншизма, онда ће се палити њиве под усевима који су под кукурузом или житом", каже пољопривредник из Ечке Лука Мијаљев.

Виноград у Сиракову код Пожаревца није дочекао бербу.

"Људи то раде углавном ноћу. Кад други спава, он запали, никад не запали своје, него поред њега или треће од њега", прича ловац из Сиракова Марко Милановић.

Пољопривредници кажу да никада није било оволико паљења.

"Ко хоће пшеницу да сеје, ти људи пале, мада је атар чист, не би требало да се прави штета никоме", истиче Драган Јовановић, пољопривредник из Јаше Томића.

Добровољно ватрогасно друштво "Елемир" нон-стоп гаси јер и данас у атару свуда гори, каже Љубомир Радуловић.

Већа штета од користи 

Ратари уместо да заоравају стрњику, пале је јер мисле да ће смањити трошкове обраде земљишта, а праве већу штету.

"Уништавају се микроорганизми који служе за прављење хумуса у земљишту. Тако да у наредне три-четири године док се не поврати флора самог земљишта, тим паљевинама, тим начином одржавања земљишта се само деградира земљиште", објашњава Александар Стојановић, директор Пољопривредне и саветодавне стручне службе Пожаревац.

У Царској бари изгорело је 800 хектара шума и растиња.

"Морам да упозорим грађане да, осим што загађују животну средину, загађују и себе саме. Молио бих све да престану с тим, али ако молбе не вреде, а очигледно не вреде, држава ће морати да предузме значајне мере", напомиње министар заштите животне средине Горан Триван.

Ненад Вујовић, помоћник министра пољопривреде, наводи да је предлог Министарства да се сви овакви случајеви санкционишу у том делу – свесно паљење као кривични прекршаји, те додаје да кривичне санкције подразумевају и затвор.

У Зрењанину је ухапшен пољопривредник због сумње да је изазвао пожар на својој парцели који се проширио на резерват природе. Казне за неконтролисано паљење су од 5.000 до 50.000 динара за физичко лице и до милион динара за правна лица.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се