Свака друга препорука државног ревизора односи се на локалне буџете

Државна ревизорска институција представила је јубиларни хиљадити извештај о ревизији. Проверили су како се троши новац у Ужицу и утврдили да се мало тога променило од првих ревизија. Највише пропуста у раду има на локалу, и то у јавним набавкама.

Подвучено црвеним – Ужице троши више него што има у каси и крши прописе при јавним набавкама. Од ревизора су добили 29 препорука и рок од 90 дана да се отклоне неправилности. 

Град на Ђетињи слика је стања у Србији: прописи се највише крше на локалном нивоу и у припреми буџета.

"Просечне неправилности у јединицама локалне власти су негде 12-15 одсто извршења буџета. А од тога једну трећину чине јавне набавке, можда половину чине преузете обавезе, а остало чини већи обрачун плата", наводи председник Државне ревизорске институције Душко Пејовић.

Не испуне институције све препоруке ревизора, али утичу на одговорније пословање, евидентирање имовине, уредније вођење пословних књига, а све то штеди новац пореских обвезника.

"Уштеда се рачуна на годишњем нивоу да износе од милијарду динара, уколико спроводите по закону трошење јавних средстава према стандардима који су у Закону о рачуноводству и ревизији", објашњава председница Одбора Скупштине Србије за финансије Александра Томић.

Новина је да ће ревизори убудуће објављивати и то шта су институције код којих су неправилности откривене учиниле да их исправе.

"Оно што није добро, неки проблеми се понављају, можда не сваке године, али се некад понављају током дужег периода. То показује да, поред ДРИ, морају бити укључени и неки други актери, пре свега Народна скупштина, локалне скупштине које треба да на основу тих извештаја промене законе тамо где нису прецизни", сматра Немања Ненадић из Транспарентности Србије.

За десет година рада и хиљаду провера, Државна ревизорска институција дала је више од 10.000 препорука – свака друга односи се на локалне буџете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво