Oткривене три нове дроге у Србији

Систем за рано упозоравање о новим психоактивним супстанцама у Министарству здравља је у сарадњи са МУП-ом и Безбедоносном информативном агенцијом открио три нове психоактивне супстанце у Србији, сазнаје РТС.

Србију је Европски мониторинг центар обавестио о присуству различитих група нових супстанци на тржишту Уније, а у току је процедура стављања и 19 забрањених супстанци на контролну листу.

У Србији је недавно полиција први пут запленила тзв. божју дрогу, а пре два дана ухапшена је и једна 19-годишња девојка због поседовања три литре те психоактивне супстанце.

У више градова у Србији о психоактивним супстанцама биће организована 31 трибина за ученике, шест за наставнике и једна за родитеље.

Ускоро се очекује и едукација и за здравствене раднике за поступање у ситуацијама о предозирању.

Психијатар Дневне болнице за лечење зависности у адолесценцији Светислав Митровић рекао је за РТС да у Дневној болници раде са младим људима и њиховим родитељима и да у овом тренутку имају око 15 пацијената на лечењу.

Међутим, како је додао, тај број се стално мења. Митровић напомиње да пацијенти долазе на лечење својевољно, али ипак том процесу приступају уз отпор.

Доктор је истакао да се нове супстанце свакодневно синтетишу и да се уз једно узимање може угрозити живот. Како је истакао, реакције су управо због тога, непредвидивије него раније и ситуација је много сложенија.

"Све нове супстанце су опасне, не бих издвајао, драстично угрожавају млади живот", навео је Митровић и рекао да се у болници тим младим људима даје подршка да посматрају живот позитивнијим очима.

МУП данас у Обреновцу спаљује дрогу заплењену у претходном периоду. Најављен је и нови састанак Комисије Владе Србије за борбу против наркоманије у школама, и нове активности које ће надамо се смањити присуство ове смртоносне пошасти у друштву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи