Видљивости научних резултата – мање плагијата

Министартсво просвете је летос усвојило Платформу за отворену науку, па је на Универзитетима да је у наредних годину дана и реализују. Платформа треба да допринесе већој видљивости научних резултата, већој повезаности између науке и привреде, односно између науке и друштва у целини, развоју нових истраживања.

Платформа за отворену науку је значајан документ који нас сврстава у Европски истраживачки простор. Универзитети ће морати да до 2020. године учине све своје научноистраживачке резултате доступним. Самим тим, постаће видљивији, што ће утицати и на њихов бољи положај на светским ранг-листама. Истовремено, биће и мање плагијата.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић каже да је отворен приступ подацима један од најбољих начина, заправо то је транспарентност у науци.

"И на тај начин ви смањујете могућности плагијаризма, јер просто сувише је лако проверити и на тај начин се истиче академска честитост. А са друге стране за неке научне области, нарочито везане за друштвено-хуманистичке науке, то даје много већу видљивост тих науно-истрживачких резултата, што ће свакако помоћи да неке истраживачке области Универзитета буду много видљивије", каже  ректорка Универзитета у Београду.

Универзитет у Београду има и начин да провери веродостојност дисертација.

Поповићева истиче да сада све докторске дисертације пролазе један програм за проверу оригиналности текста.

"Резултати те провере су доступни менторима који онда доносе одлуку о томе да ли је то прихватљиво, неприхватљиво, да ли нешто треба да се уради са том тезом пре него што иде даље, да ли евентуално треба и да не иде на одбрану. Али у сваком случају, то је једна врло погодна алатка, али она не може да замени ментора и комисију", указује Поповићева.

Технолошки алати су згодни, повољни, скраћују време, али одговорност за једну добру докторску дисертацију лежи прво на кандидату, а онда на комисији која процењује вредност те тезе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво