Рушење стереотипа о женама води друштво напред

Увек треба више жена у јавном животу, политици, али поред тога, жене морају да се ојачају, да буду моћније, да њихов глас буде снажнији, сматра саветница председника Република Српске (РС) Ана Тришић Бабић.

Како каже, свиђало се то или не, државе у региону, а пре свега БиХ, за коју, каже, одговорно тврди, јесу сексистичке, а атмосфера у њима је и даље таква да је врло једноставно увредити жену.

"Постоји интересантно поређење – мушкарац који је успешан, има више следбеника, а жена, што је успешнија, има све више непријатеља. То је интересантан феномен", рекла је за Танјуг Ана Тришић Бабић, која је вечерас учествовала на Београдском безбедносном форуму у Београду.

Њена порука је да жене морају да подржавају једне друге, самим тим што су жене, као и да већ од вртића и основне школе дечаци треба да се навикавају и уче зашто је потребно да има више жена и зашто су оне добродошле у сваком колективу.

Истиче да је биолошки жена предодређена да је на њој кућа, што значи да су тамо где има жена у кући, па и у јавним институцијама или министарствима, сви склони доношењу компромиса, склони решавању проблема.

"Биолошко одређење је да жена држи кућу, па је самим тим пожељно да их буде више и у јавном простору", сматра Ана Тришић Бабић.

Извршна директорка црногорског Центра за грађанско образовање Далиборка Уљаревић каже да се, иако је ово доба модерности, то није утицало на неке стереотипе и предрасуде који дубоко одређују и положај жена у процесима доношења одлука.

"Жене су дефинитивно мање заступљен пол у јавном животу", подвукла је Уљаревићева, која је такође била учесница на панелу.

Када је реч о Црној Гори, износи податак да жене не чине четвртину парламента, као и да у влади међу 22 ресора, само три воде жене и нема их међу потпредседницама владе.

На локалном нивоу још је мање жена заступљено, па међу 23 локалне самоуправе, само је једна жена градоначелница.

"Још је драстичнији начин на који неки наши људи размишљају. Истраживање од пре две године је показало да 72 одсто људи у Црној Гори мисли да је најважнија улога жене у нашем друштву да буде добра и узорна мајка и супруга", рекла је Уљаревићева.

На питање како променити ситуацију, одговара да то захтева свеобухватнији приступ, јер није довољно да се само жене боре за своја права, већ се морају укључити и други актери.

Суштина је, истиче Уљаревићева, у образовању, како оном формалном, како би се разбили стереотипи и предрасуде, тако и у политичком образовању које ће водити демократизацији политичких партија, па самим тим и друштву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво