Пољопривредни факултет у Крушевцу добио дозволу за рад

Потписом министра просвете Младена Шарчевића, Пољопривредни факултет у Крушевцу, као део Универзитета у Нишу, пре недељу дана званично је добио дозволу за рад. Због процедуралних кашњења каснио је и конкурс, па у првој генерацији неће бити испуњена одобрена квота од 105 студената за упис на три студијска програма - воћарство и виноградасртво, ратарство-повртарство и сточарство.

На вратима новооснованог факултета списак са именима педесет четворо будућих бруцоша који су пре два дана с успехом положили пријемни испит и стекли право да се школују на терет буџета.

"Други сам на ранг-листи, традиционално се бавим пољопривредом, баш ратарством и повртарством. Много ће ми значити у мом даљем животу да помогнем својој породици и наставим ту традицију", каже будући студент Лазар Милојевић.

Милица Гмијовић каже да је срећна што може да студира у свом граду јер не ремети своје устаљене активности, а ту су јој породица и пријатељи.

Уз ниже трошкове становања и повлашћену цену исхране од 3.900 динара месечно у Дому ученика, факултет студентима нуди и додатне погодности.

"Упис је бесплатан код нас, пријава је бесплатна, практично студент само купи индекс и донесе две слике. Школарина је за самофинансирајуће студенте, ако их буде било, врло ниска, 60.000 динара, а у односу на друге факултете, могуће је да се тај износ плати у више рата", истиче в. д. декана Пољопривредног факултета у Крушевцу Иван Филиповић.

Практична настава реализоваће се на 200 хектара огледних парцела, а теоријска у 11 савремено опремљених кабинета једног од најлепших крушевачких здања, за чију је реконструкцију из градског буџета издвојено 33 милиона динара.

"Град је отворен за све факултете који желе да овде отворе своја одељења. Ми ћемо се потрудити да им пружимо максималну подршку и помоћи да град Крушевац напокон постане универзитетски град, оно што и грађани, а посебно наша деца заслужују да имају", каже градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић.

Упис прве генерације студента Пољопривредног факултета у Крушевцу почиње сутра, а свечана подела индекса и званични почетак наставе заказани су за понедељак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво