За опремање ЕТФ-а и научни парк 5,5 милиона евра

Министарски савет за иновационо предузетништво и информационе технологије, коме је председавала Ана Брнабић, усвојио је иницијативу којом се пружа подршка опремању Електротехничког факултета, Иновационог центра Електротехничког факултета и радионице Научно-технолошког парка Београд.

Укупан буџет који ће Влада Србије издвојити за ове намене износи 5,5 милиона евра, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима. 

Иновациони центар Електротехничког факултета у Београду је институција чије резултате препознају домаће и међународне компаније, а нова опрема ће створити боље услове за израду иновативних производа, технологија, процеса и услуга у складу са потребама тржишта.

Савет је усвојио и иницијативу за унапређење државне инфраструктуре за развој сектора информационих технологија, којом се предвића пројектовање нових 16.000 квадратних метара Научно-технолошког парка у Београду, завршетак објекта који је у сивој фази од 1.000 квадратних метара и изградња првог новог објекта од 4.000 квадратних метара.

Овим проширењем у првој фази биће омогућено запошљавање нових 300 инжењера, а до краја пројекта укупно 1.200. У НТП Београд, за само две године пословања, сада ради 60 компанија, које запошљавају скоро 500 инжењера, наводи се у саопштењу.

Савет је констатовао да је успешно реализован конкурс Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара, којим је подржан развој стартап центара у осам градова Србије - Крушевац, Пирот, Суботица, Чачак, Стара Пазова, Ваљево, Зрењанин и Горњи Милановац, у укупном износу од 250 милиона динара.

При избору градова, водило се рачуна о томе да подржани градови претежно буду у срединама које нису универзитетски центри, како би грађани и у овим местима имали адекватне садржаје, простор за рад и све остале неопходне услове за подршку развоју стартап предузетништва.

Чланови Савета разговарали су и о другим иницијативама које је ово тело покренуло, а посебно о програму преквалификација за ИТ, с обзиром на то да је данас расписан и позив извођачима обука за још 500 запослених људи који желе да промене посао и започну каријеру у ИТ сектору.

Сектор информационо комуникационих технологија представља најбрже растућу индустрији у Србији. У првих шест месеци 2018. године извоз ИКТ услуга из Србије порастао је за 25,6 одсто са извозом већим од 600 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво