"Ако се нико не јави на конкурс за национални СОС телефон, тражићемо решење"

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да у Европској унији не постоји национални СОС телефон за жртве насиља који функционише по принципу јавних тендера и да сматра да лиценцу за тај пројекат треба да добије невладина организација.

Одговарајући на питање зашто је за национални СОС телефон расписан конкурс, а не јавни тендер, Зоран Ђорђевић је рекао да се од тендера одустало због великог незадовољства невладиних организација. 

"У случају јавних набавки треба пружити банкарске гаранције што невладине организације не могу да дају, а оне су те које треба да се баве овим послом", рекао је Ђорђевић новинарима у Влади Србије.

Поводом спекулација да је конкурс за СОС телефон намештен, министар је рекао да сви имају могућност да се пријаве и истовремено приметио да би, у случају да има нерегуларности, до сада већ реаговали Заштитник грађана, Повереник за заштиту информација и Управа за јавне набавке.

"Видећемо да ли ће уопште неко да се јави, пошто кажу да је намештено. Ако се нико не јави, анализираћемо да ли смо нешто погрешили и шта треба изменити. Наћи ћемо начин да Србија добије СОС телефон који ће да функционише без грешке", нагласио је Ђорђевић.

На питање зашто СОС телефон није прорадио у јануару, како је најављивано, Ђорђевић је истакао да је најважније да све буде по закону, те да је на тржишту Србије мали број оних који испуњавају услове за бављење тим послом.

Упитан и зашто ће национални СОС телефон снимати разговоре будући да то није препорука Савета Европе и да је главна замерка НВО, Ђорђевић је навео да ће се разговори снимати пошто се ради о "осетљивој групи људи која има проблем". 

"Можда ће неко од саветника позвати полицију након разговора са жртвом насиља, а ми треба да имамо доказ ако, рецимо, суд то затражи", навео је Ђорђевић.

Образложио је да ће се разговори снимати између осталог и зато што иза националног СОС телефона стоји држава, као и да ће саветници имати одговорност, јер ће "говорити у име државе".

Додао је да они који позову СОС телефон могу да остану анонимни, као и да ће бити упозорени да се разговор снима.

Навео је да је национални СОС телефон за жртве насиља рађен по финском и аустријском моделу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво