Вучић: Циљ 30.000 или 40.000 ђака у дуалном образовању

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да је око 4.500 деце укључено у дуални систем образовања и да циљ да тај број буде повећан на 30.000 или 40.000 ђака.

Вучић је након разговора са ђацим, на царинској испостави - Терминал Београд, у присуству председника Аустрије Александера Ван дер Белена, захвалио тој земљи и Привредној комори Аустрије што подржавају развој дуалног образовања у нашој земљи.

"Срећан сам што сам овде са председником Аустрије и због наше дивне деце која поцињу да раде у седам аустријских компанија и исторемено уче. Мислим да је то најбољи пут да стекну највише степен одговорности и марљивости. То је дивна вест за нашу земљу", рекао је Вучић.

Он је родитељима захвалио што су имали разумевања за децу и што има на тај начин помажу у животу и поручио да ће држава и друштво помоћи у томе колико год могу.

"Марљивост, знање и одговорност ће вам остаје за цео живот", нагласио је Вучић. Навео је да је пре пет година у дуалном образовању било 11 или 12 пута мање деце и да је направљен велики помак.

"Тек када будемо имали 30.000 или 40.000 деце у систему дуалног образованај бићемо задовљни. Тада ћу знати да је економска будућност Србије сигурна", навео је председник Србије.

Вучић је додао да ће та деца бити понос и својим родитељима и држави Србији. Вучић је рекао ђацима да чак и ако буду некада променили радно место и професију да ће има остати радне навике, одговорност и вештине које ће стећи у дуалном образовању. 

Приметио је да су земље са дуалним образовањем много упсешније од оних који немају тај систем.

"Онда видите зашто су Аустрија, Немачка, Швајцарска, Холандија и Данска испред свих осталих, видите огромну разлику", нагласио је Вучић. 

Рекао је ученицима да сда имају додатну одговорност да као млади почну да раде у великим и успешним компанијама и да истовремено уче.

Вучић каже да ће ђаци у дуалном образовању стицати знање и одговорност које су многи у нашој земљи стицали тек у у тридесетим или чак четрдесетим годинама. 

"То ће и вашим родитељима донети мање главобоље. У Влади Србије сам запосленима променио радно време од пола осам, па нису могли да се навикну, а сада би им променио на пола седам", рекао је Вучић.

Додао је да је био међу бољим студентима на Правном факултету, али да је током студирања свега једном видео судницу, јер студенти нису имали праксу. 

Председник Аустрије Ван дер Белен рекао је да је једном у Салзбургу разговрао са око 600 ђака и том приликом казао да долази са универзитета и да упркос великом знању које је стекао ништа не зна да поправи већ за све мора да зове мајсторе.

Истакао је да је тачно то што је рекао Вучић да у земљама са развијеним дуалним образовање млади раде у познатим компанија, а да два или три дана недељно имају теоријску наставу. 

"На тај начин млади у Аустрији уче нешто што ја неумем иако сам ја председник земље. Никад се не зна можда ћете радити нешто друго у животу, али је важно да сада наставите да учите, јер ћете касније знати да радите нешто што ја сада не знам", нагласио је Ван дер Белен.

Вучић је на то у шали рекао - када имате неки проблем у кући имате Србе у Бечу да позовете и тако засмејао председника Аустрије.

"А, ми морамо да чекамо ове младе људе да бисмо могли многе важне ствари да урадимо зато што смо тај део људи у претходном периоду изгубили", додао је Вучић.

Уговор о дуалном образовању аустријских фирми и земунске школе 

Председници Србије и Аустрије Александар Вучић и Александер Ван дер Белен посетили су царинску испоставу Терминал Београд, где је потписан уговор о дуалном образовању између седам аустријских компанија и Саобраћајно-техничке школе у Земуну. 

Представници аустријских логистичко-шпредитерских компанија које послују у Србији и Саобраћајно-техничка школа у Земуну, уочи доласка председника Србије и Аустрије, потписали су уговоре о дуалном образовању за образовни профил техничар за логистику и шпедицију. 

Тако 30 ученика започиње учење кроз рад у компанијама Gebruder Weiss, Cargo partners, Lagermax, Sc henker, Kuhne und Nagel, Quehenberger и DM.

Потписивању уговора су присуствовали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, председник ПКС Марко Чадеж, потпредседник Привредне коморе Аустрије Ричард Шенц, представник Аустријске развојне агенције (АДА) Гунтхер Шал, представник компаније Gebruder Weiss Драган Симовић и директор Управе царине Милош Томић.

Чадеж је рекао да уговори о дуалном образовању представљају у исто време и круну и темељ чврсте сарадње између школа и компанија о заједничкој реализацији дуалног стручног образовања и њихово потписивање је у складу са Законом о дуалном образовању, који је усвојен у новембру прошле године.

"Пуно је урађено по питању дуалног образовања, како би омогућили младима да стичу своје вештине тамо где је то потебно, где ће има бити пренете најсавременија техничка достигнућа и вештине", рекао је Чадеж.

Како је рекао, сада имамо 4.500 учесника у дуалном образовању, у 50 градова, за око 30 образовних профила.

Захвалио је аустријској влади и Привредној комори Аустрије, што су препознали потенцијале наше земље.

Шарчевић: Нећете бити размажени као ваши вршњаци 

Више од 2.000 заинтересованих компанија се пријавило за дуално образовање, навео је он и додао да сада имамо 600 фирми у дуалном образовању и да ћемо до следеће школске године сертификовати још око 600.

Министар Шарчевић је рекао да је дуално образовање важно за младе, јер тако могу на време да размишљају како ће да се запосле и планирају себи будућност.

"Нећете бити размажени као ваши вршњаци", поручио је Шарчевић ђацима.

Он је рекао да све компаније могу да ће Министарство просвете бити нека врста сервиса за привреду, који ће обезбедити одговарајуће образовне профиле за њихове потребе.

Министарство просвете наставиће да ради на увођењу дуалног образовања, а један од наредних корака је стварање законодавног оквира да се дуално образовање омогући и у високом школству, најавио је министар.

Шенц каже да Аустрија и Србија имају добру економску сарадњу, као и привредне коморе две земље. Такође, истиче да је Чадеж увек радо виђен гост у Привредној комори Аустрије.

Шенц наводи да недостаје квалификована радна снага у Србији, док са друге стране Аустрија има добро искуство у дуалном образовању.

"Добри економски односи две земље су подстакли предзуећа из Аустрије да отворе своје пословне јединице у Србији и ту желе дугорочно да остану", рекао је он и додао да је веома добро то што је Србија започела реформу свог образовног система, која представља базу за даљи развој.

Шал је рекао да је дуално образовање значајно за будућност младих у Србији, као и да предузећа преузму одговорност за њихово образовање.

"Јавни сектор мора да преда један део своје одговорности, што није једноставно. У Србији имамо испуњене услове са обе стране", навео је Шал и додао да ће бити настављен пројекат да би што више ђака било укључено.

Симовић је рекао да компанија Гебрудер вајс у Србији учествује већ 80 година у дуалном обазовању и да је до сада прошло више од 5.000 ученика.

"Имамо тренутно 233 ученика који се усавршавају на 30 локација широм света", навео је Симовић и нагласио да је дуално образовање вин - вин ситуација за компаније и младе.

Директор Управе царина Србије Милош Томић је рекао да та управа подржава дуално образовање и да су спремни да се активније укључе у процес образовања деце.

Више од 600 ученика практиканата учествује у аустријско-српском пројекту дуалног образовања, у више од 100 компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи